Κόσμος|04.11.2019 17:53

Γερμανία: Βουλευτές απειλούνται από ακροδεξιούς

Newsroom

Πυκνώνουν μέρα με τη μέρα στη Γερμανία οι απειλές κατά της σωματικής ακεραιότητας πολιτικών που δεν είναι αρεστοί σε ακροδεξιές οργανώσεις, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πίεση προς την κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ να αναλάβει άμεσα νομοθετικές πρωτοβουλίες και άλλα μέτρα για τον περιορισμό του φαινομένου.

Πιο συγκεκριμένα, στη λίστα των πολιτικών που έχουν δεχθεί απειλές για τη ζωή τους από ακροδεξιούς και νεοναζί τις τελευταίες εβδομάδες προστέθηκαν πρόσφατα οι πολιτικοί των Πρασίνων Τζεμ Οζντεμίρ και Κλαούντια Ροθ.

Δύο εβδομάδες πιο πριν, και ενώ οι πολίτες της Θουριγγίας ετοιμάζονταν να ψηφίσουν στις τοπικές εκλογές (οι οποίες χαρακτηρίστηκαν από την ισχυροποίηση του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για την Γερμανία), ο βουλευτής των Πρασίνων Ντίρκ Άνταμς και ο Μάικ Μόχρινγκ του κόμματος της Μέρκελ δέχθηκαν επίσης απειλητικά μηνύματα, με τον ένα εκ των δύο, μάλιστα, να κλείνει με το περίφημο «Χάιλ, Χίτλερ».

Τα περιστατικά αυτά προκάλεσαν έντονο προβληματισμό, με τον υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ να δηλώνει ότι οι απειλές αυτές «κάνουν την κοινωνία μας σκληρότερη». Επίσης προκάλεσαν την άμεση αντίδραση της κυβέρνησης, με τον αντιπρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών/ Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) Θόρστεν Φράι να δηλώνει ότι σύντομα η κυβέρνηση θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή νέο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση του ακροδεξιού εξτρεμισμού.

Σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα, στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπιση της ρητορικής του μίσους και της ακροδεξιάς παρουσίας εν γένει στο Διαδίκτυο. Πιο συγκεκριμένα, εξετάζεται να εισαχθεί ρύθμιση σύμφωνα με την οποία οι εταιρείες των σόσιαλ μίντια να είναι υποχρεωμένες να δώσουν τις διευθύνσεις IP χρηστών που έχει διαπιστωθεί από τις εταιρείες ότι χρησιμοποιούν ρητορική μίσους και ότι ανεβάζουν βίαιο και εν γένει εγκληματικό περιεχόμενο.

Όπως όλα δείχνουν, το νομοσχέδιο θα έχει ευρεία αποδοχή στην Μπούντεσταγκ, αφού, πέραν των κομμάτων του Μεγάλου Συνασπισμού, θα το στηρίξουν σίγουρα και οι Πράσινοι, όπως τουλάχιστον εκτιμάται μετά και από τις πρόσφατες δηλώσεις για το θέμα της Ρενάτε Κιούναστ σε γερμανικά μέσα ότι «θα ήταν ακόμα καλύτερα, αν, αφού ψηφιστεί το νομοσχέδιο, εφαρμοστεί άμεσα».

Η άμεση εφαρμογή των μέτρων θεωρείται από τους Πράσινους (βουλευτές και στελέχη των οποίων κατά τα φαινόμενα είναι οι συνήθεις στόχοι των απειλών) προτεραιότητα, αφού εκτιμάται ότι οι νεοναζί και οι ακροδεξιοί εν γένει δεν μένουν για καιρό απλά στις απειλές, αλλά περνούν στις πράξεις. Αυτό τουλάχιστον καταδεικνύεται από την πρόσφατη επίθεση στη συναγωγή στη Χάλε, αλλά και από τη δολοφονία από τους νεοναζί του στελέχους του CDU, Βάλτερ Λούμπκε, τον Ιούνιο.

ΓερμανίαΆνγκελα Μέρκελακροδεξιά