Κόσμος|04.11.2019 21:26

To go or not to go ο Ερντογάν στην Ουάσιγκτον;

Μαρία Ζαχαράκη

Σε κουίζ έχει εξελιχθεί το ταξίδι του Τούρκου προέδρου στις ΗΠΑ στις 13 Νοεμβρίου, καθώς οι ενέργειες των νομοθετών στην Αμερική για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων και οι απειλές για κυρώσεις κατά της Τουρκίας, έχουν… θυμώσει την Άγκυρα, που αφήνει αναπάντητο ακόμη το ερώτημα αν τελικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα ταξιδέψει για την Ουάσιγκτον σε 10 ημέρες.

Παράλληλα και οι δηλώσεις ανώνυμων και μη Τούρκων αξιωματούχων σχετικά με το θέμα κάνουν ακόμη πιο θολή την κατάσταση, δίνοντας ακόμη και διαστάσεις… ποινικές σε ένα ταξίδι που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιζητούσε διακαώς και επί μήνες, αλλά που τώρα φαίνεται να το χρησιμοποιεί ως ενδεχόμενη «τιμωρία» κατά των ΗΠΑ.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, που καλείται να απαντά στις συνεχείς ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το θέμα αυτό έθεσε εκ νέου σήμερα υπό αίρεση το ταξίδι Ερντογάν στην Ουάσιγκτον, αφήνοντας την ανακοίνωση της απόφασης στον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο μέσα σε 1-2 ημέρες.

«Ο αξιότιμος πρόεδρός μας δεν πάει στην Ουάσιγκτον για να πάει. Είναι βασικό να πάει εκεί και να πάρει συγκεκριμένα αποτελέσματα που αφορούν στα συμφέροντα της χώρας μας. Εάν υπάρχει έδαφος που να το διασφαλίζει αυτό και εάν το πολιτικό κλίμα το επιτρέπει, εάν υπάρξουν αποτελέσματα που θα ενισχύσουν τις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις και τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας, ασφαλώς και η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί. Εντός 1-2 ημερών θα το εξετάσει ο ίδιος προσωπικά και θα αποφασίσει γι’ αυτό το θέμα», είπε ο Ιμπραχίμ Καλίν, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και της ακύρωσης του ραντεβού με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Την ίδια ώρα, το ενδεχόμενο ματαίωσης τελικά του ταξιδιού Ερντογάν άφηνε και Τούρκος ανώνυμος αξιωματούχος στο διεθνές πρακτορείο Reuters, λέγοντας ότι «οι ενέργειες των ΗΠΑ επισκιάζουν σοβαρά τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Εξαιτίας αυτών των αποφάσεων, η επίσκεψη του Ερντογάν μπαίνει στην αναμονή».

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΟυάσιγκτον