Κόσμος|10.11.2019 17:39

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στις Βρυξέλλες (pics)

Μαρία Ψαρά

Με τη θεία λειτουργία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου γιόρτασε σήμερα τα 50 χρόνια από την ίδρυσή της η Μητρόπολη Βελγίου και Εξαρχίας Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου. Ήταν μια πανηγυρική λειτουργία στο Μητροπολιτικό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Βρυξελλών, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Ήταν η δεύτερη φορά που ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος βρέθηκε στις Βρυξέλλες για να γιορτάσει την ίδρυση της Μητρόπολης. Η πρώτη ήταν πριν από 25 χρόνια. «Ένα μήνυμα Χριστιανισμού, ένα μήνυμα φιλανθρωπίας και στο κέντρο πάντοτε είναι η θεία Ευχαριστία. Και γι αυτό το λόγο προσκαλέσαμε την Αυτού Θειοτάτη Οικουμενικό μας Πατριάρχη Βαρθολομαίο, για να γιορτάσει μαζί μας. Να μας λειτουργήσει εδώ σε αυτόν τον Μητροπολιτικό Ναό. Και είναι η δεύτερη φορά. Το έκανε για τα 25 χρόνια και είναι μεγάλη τιμή για εμας που ξαναήρθε», δήλωσε ο Μητροπολίτης Βελγίου Αθηναγόρας.

Ο ναός ήταν κατάμεστος από νωρίς για το Χρυσό Ιωβηλαίο. Ομογενειακός ελληνισμός, Βέλγοι πολίτες και πιστοί από όλον τον κόσμο είχαν προστρέξει για να παρακολουθήσουν τον όρθρο παρουσία του Πατριάρχη. Παρόντες ήταν ο υποψήφιος Επίτροπος της ΕΕ Μαργαρίτης Σχοινάς, οι ευρωβουλευτές Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο πρέσβης της Ελλάδας στην ΕΕ Ανδρέας Παπασταύρου, καθώς και ο πρέσβης της Ελλάδας στο Βέλγιο Διονύσης Καλαμβρέζος.

Πέραν του συνόλου του κλήρου της Μητροπόλεως Βελγίου, το παρόν έδωσαν Ορθόδοξοι ιεράρχες, μέλη της Επισκοπικής Συνελεύσεως και επικεφαλής των Γραφείων παρά τη Ε.Ε., εκπρόσωποι από άλλα δόγματα, πολιτικοί παράγοντες του Βελγίου, διπλωμάτες από τις διάφορες Ορθόδοξες χώρες, Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου από την Ευρώπη και την Αμερική και πλήθος κόσμο από τις ενορίες των Βρυξελλών και της υπόλοιπης επαρχίας. Και φυσικά, ο Πρόεδρος και μέλη της Ελληνικής Κοινότητας Βελγίου.

«Αυτό που πρέπει να φροντίσουμε είναι να υπάρχει συνέχεια. Να ετοιμάσουμε τη νέα γενιά να συνεχίσει τις παραδόσεις και της ομογένειας, αλλά και της Ορθοδοξίας», είπε στο τέλος της λειτουργίας ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο οποίος ευλόγησε και το Πατριαρχείο της Ρωσίας κατά τον όρθρο.

«Εμείς ως Οικουμενικό Πατριαρχείο και τα άλλα Πατριαρχεία δεν έχουμε διακόψει επικοινωνία με τον Πατριάρχη Μόσχας. Ο ίδιος ο Πατριάρχης Μόσχας φαίνεται ότι έχει κόψει την επικοινωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, με την Αγιωτάτη Εκκλησία της Ελλάδος και προσφάτως μάλλον με το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. Για τον γνωστό λόγο, το ουκρανικό, το οποίο θα το ξεπεράσουμε με τη βοήθεια του Θεού», εξήγησε ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας.

«Εμείς πάντοτε προσευχόμαστε υπέρ της ενότητας της Εκκλησίας και για την ειρήνη στον κόσμο, οπότε με πολλή αγάπη και υπομονή θα περιμένουμε ο Θεός να βάλει το χέρι του και να ταπεινώσει τους αδερφούς μας αυτούς που πήραν αυτήν την απόφαση, να κόψουν την επικοινωνία και να καταλάβουν ότι χωρίς τη Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως δεν μπορούν να συνεχίσουν να υπάρχουν. Είναι μεγάλη αμαρτία. Η Κωνσταντινούπολη, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, έχει δώσει το φως του Χριστιανισμού σε αυτόν το λαό και θα έπρεπε να έχει πάντα αυτήν την ευγνωμοσύνη για ό,τι έκανε σε όλους τους αιώνες και ακόμη σήμερα συνεχίζει να κάνει το Οικουμενικό Πατριαρχείο», είπε.

«Η σημερινή μέρα είναι πολύ σπουδαία για τον ομογενειακό ελληνισμό του Βελγίου και γενικά για τον ελληνισμό της ευρύτερης περιοχής. Ο Παναγιώτατος Πατριάρχης με την παρουσία του τίμησε την Εκκλησία, την Ομογένεια και η συμμετοχή μεγάλων προσωπικοτήτων από τη βελγική πολιτική ζωή που θα δει αύριο αποδεικνύει την ακτινοβολία του. Ο Πατριάρχης με τη συμμετοχή του στον διαχριστιανικό διάλογο και την μεγάλη του συνδρομή στο οικολογικό κίνημα τα τελευταία 30 χρόνια, έχει καταστεί μια προσωπικότητα παγκόσμιας ακτινοβολίας και χαιρόμαστε που συμμετέχουμε στις προσπάθειές του εδώ», δήλωσε ο πρέσβης της Ελλάδας στο Βέλγιο Διονύσιος Καλαμβρέζος.

Ο Πατριάρχης επισκέφθηκε καταρχάς στην Ολλανδία και συμμετείχε ένα οικολογικό Συμπόσιο. Στη συνέχεια είχε μια κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Βασιλιά της Ολλανδίας, καθώς και με βουλευτές στη Χάγη. Στο Βέλγιο, ο Πατριάρχης θα έχει ακρόαση από το βασιλιά του Βελγίου Φίλιππο και συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης και Θρησκευμάτων εκ μέρους της κυβέρνησης. Τελευταίος σταθμός το Λουξεμβούργο, όπου θα έχει συνάντηση με τον Μέγα Δούκα Ανρί.

Οικουμενικός ΠατριάρχηςΒρυξέλλες