Κόσμος|28.11.2018 14:12

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Τρεις πρόεδροι διαφορετικών πολιτικών ομάδων στο ίδιο πάνελ

Μαρία Ψαρά

Ήταν η πρώτη φορά που και οι τρεις πρόεδροι διαφορετικών πολιτικών ομάδων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βρέθηκαν σε ένα κοινό πάνελ. Ενόψει των ευρωεκλογών, η κίνηση αυτή δεν μπορεί παρά να ερμηνευτεί ως μία συνειδητοποίηση της κρισιμότητας των επερχόμενων ευρωεκλογών και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ΕΕ. Ούντο Μπούλμαν από τους Σοσιαλιστές, Γκάμπι Τσίμερ από την Ευρωπαϊκή Αριστερά και Σκα Κέλερ από τους Πρασίνους συμμετείχαν στην εκδήλωση της «Προοδευτικής Συμμαχίας» με θέμα:  «Η Ευρωπαϊκή Ενοποίηση μπροστά σε νέες προκλήσεις - Ο ρόλος των Προοδευτικών Δυνάμεων».

Την εναρκτήρια ομιλία στην εκδήλωση της «Progressive Caucus» (έτσι λέγεται στα αγγλικά) στις Βρυξέλλες πραγματοποίησε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος «πρωταγωνιστεί» σε αυτήν την προσέγγιση. Απευθύνοντας κάλεσμα στις προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις να χτίσουν «κανάλια επικοινωνίας για να αντιμετωπίσουμε το νεοφασισμό και τον νεοναζισμό σε όλη την Ευρώπη», καθώς και «να δημιουργήσουμε μια ισχυρή προοδευτική συμμαχία που θα παίξει καθοριστικό ρόλο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που θα συνδυάζει ρεαλισμό και ριζοσπαστικότητα, που θα ισορροπεί μεταξύ ενός οράματος και πραγματισμού».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Δουζίνας, η επικεφαλής του πολωνικού κόμματος RAZEM, Agnieszka Dziemianowicz-Bąk, η εκπρόσωπος του γαλλικού κόμματος Generation.s, Sarah Soilihi, και η βουλευτής του βέλγικου κόμματος Ecolo, Evelyne Huytebroeck. Το παρόν στην εκδήλωση έδωσε και η Λούκα Κατσέλη, επικεφαλής της ανεξάρτητης επιτροπής της Έκθεσης για την Βιωσιμότητα και την Ισότητα, καθώς και η Μάιτε Μόλα, συνεπικεφαλής του κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, μεταξύ άλλων.

Ανοιχτός σε ανταλλαγή απόψεων και αναλύσεις για τα κύρια σημεία της πολιτικής δήλωσε ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών Ούντο Μπούλμαν. «Η επόμενη θητεία θα είναι μεγάλος αγώνας», αναγνώρισε, αναφέροντας την παγκοσμιοποίηση, την μετανάστευση, τον καπιταλισμό και την ακροδεξιά ως κάποιους από τους λόγους. «Ναι, η Ευρώπη είναι η απάντηση, αλλά όχι αυτή η Ευρώπη», είπε. «Θέλουμε μια Ευρώπη που να μη δίνει απαντήσεις στις αγορές, αλλά στις ανάγκες των πολιτών», τόνισε προτείνοντας αλλαγή στο οικονομικό και βιομηχανικό μοντέλο.

«Η Ευρώπη είναι ήδη προοδευτική ιδέα» επιχειρηματολόγησε από την πλευρά της η επικεφαλής των Πρασίνων Σκα Κέλερ. Στη Σύντομη ομιλία της, η Γερμανίδα πολιτικός ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους η Ενωμένη Ευρώπη είναι ένα επιτυχημένο πρότζεκτ και δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. «Ναι, χρειάζεται να την αλλάξουμε, αν θέλουμε να επιτύχει τελικά», κατέληξε η Σκα Κέλερ.

«Χρειαζόμαστε μια διαφορετική ΕΕ για μια διαφορετική Ευρώπη», τόνισε η πρόεδρος της ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο Γκάμπι Τζίμερ. «Θέλουμε αλλαγή. Θέλουμε συγκεκριμένα πρόσωπα που θα επιφέρουν αυτήν την αλλαγή. Τι είναι εφικτό; Αυτός είναι ο πυρήνας της συζήτησής μας. Χρειάζεται να είμαστε συγκεκριμένοι», σημείωσε.

Η συνύπαρξη των προέδρων των προοδευτικών δυνάμεων του Ευρωκοινοβουλίου σε ένα κοινό πάνελ ήταν ένα πρώτο, σπουδαίο βήμα. Παρόλο που πολλά σημεία συμφωνίας αποκαλύφθηκαν από τις τοποθετήσεις των Προέδρων, δεν υπήρξε απόπειρα σύνθεσης αυτών των απόψεων ή περαιτέρω δημόσια ζύμωση για το τι μπορεί να γίνει μέσω της κοινής πλατφόρμας. Δε βοήθησε και το γεγονός ότι μετά τις τοποθετήσεις τους δεν υπήρξε δυνατότητα ερωτήσεων από το πολυπληθές κοινό που είχε γεμίσει την αίθουσα. Η συνέχει αναμένεται εξίσου ενδιαφέρουσα…

Δείτε εδώ όλη την χθεσινή εκδήλωση: https://www.facebook.com/ProgressivecaucusEP/videos/581436718980232/

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο