Κόσμος|18.11.2019 17:19

Ανεκπαίδευτες μαίες με γυμνά χέρια: Εκεί όπου τα παιδιά γεννιούνται ζωντανά από τύχη

Newsroom

Όταν οι συσπάσεις της έγιναν έντονες, η 18χρονη Perseverance Kanyoza κατέφυγε στο δημόσιο μαιευτήριο της πρωτεύουσας της Ζιμπάμπουε, τη Χαράρε. Εκεί, όμως, βρήκε τις πόρτες κλειστές, εξαιτίας της απεργίας των εργαζομένων στη Δημόσια Υγεία. Χωρίς χρήματα για ιδιωτική περίθαλψη, ο πανικός την κατέλαβε. 

Τότε, ο φύλακας του νοσοκομείου την οδήγησε σε ένα μικρό διαμέρισμα στο φτωχό προάστιο του Mbare. Εκεί, βρήκε μια γιαγιά που πραγματοποιεί τοκετούς, χωρίς καμία επίσημη εκπαίδευση, με μόνο οδηγό το «Άγιο Πνεύμα», όπως δηλώνει η ίδια. Δεκατρείς ώρες μετά, η Kanyoza γέννησε ένα υγιέστατο κοριτσάκι. «Ήταν θαύμα», ανέφερε η μητέρα του μωρού στο Associated Press με ένα πλατύ χαμόγελο. «Φοβόμουν το χειρότερο. Δεν ήξερα τι να κάνω, όταν βρήκα κλειστό το μαιευτήριο», συμπληρώνει. 

Η κόρη της Kanyoza είναι ένα μόνο από τα δεκάδες που ήρθαν στον κόσμο την περασμένη εβδομάδα με τη βοήθεια της 72χρονης Esther Zinyoro Gwena. Η ηλικιωμένη θεωρείται «ήρωας» στη χώρα της, καθώς η Ζιμπάμπουε βιώνει τη χειρότερη οικονομική της κρίση εδώ και μία δεκαετία, με αποτέλεσμα άπορες και απελπισμένες γυναίκες να αναζητούν παραδοσιακές μαίες, οι οποίες πραγματοποιούν τους τοκετούς με γυμνά χέρια χωρίς αποστείρωση και κανενός άλλου είδους φροντίδα μετα τον τοκετό. Η κατάσταση γίνεται ακόμη τραγικότερη, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι γιατροί της χώρας είναι σε απεργία εδώ και δύο μήνες. 

Η 72χρονη Gwena δηλώνει: «Δεν εκπαιδεύτηκα ποτέ ως μαία. Ξεκίνησα ξεγεννώντας φίλες μου έγκυες στην εκκλησία πριν από 8 χρόνια. Με βοηθά το Άγιο Πνεύμα. Δεν έχω σταματήσει καθόλου από όταν άρχισε η απεργία των νοσοκόμων. Η δουλειά είναι πολλή για ένα άτομο, χάνω βάρος». Παράλληλα, σημειώνει πως ζητεί από τις γυναίκες να φέρουν τα δικά τους ξυραφάκια, τους δικούς τους σφιγκτήρες και άλλα απαραίτητα αντικείμενα. «Οι μεγαλύτερες προκλήσεις μου είναι η έλλειψη χώρου, του καθαρού νερού και του προστατευτικού ρουχισμού. Χρειάζομαι βοήθεια και γρήγορα», ανέφερε η ίδια σε αξιωματούχους του υπουργείου Υγείας που την επισκέφτηκαν το περασμένο Σάββατο. 

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του τομέα Υγείας της Χαράρε, δρ. Prosper Chonzi, στην πόλη υπάρχουν πολλά σπίτια σαν της Gwena που λειτουργούν ως «μαιευτήρια». «Ντρέπομαι που λέω τα ελάχιστα που μπορώ. Κάτι πρέπει να γίνει. Δεν είναι αυτός ο τρόπος να παρέχονται τέτοιες υπηρεσίες υγείας από μια τοπική Αρχή», δήλωσε ο ίδιος. 

Μέχρι τότε, οι γυναίκες φεύγουν από το διαμέρισμα της Gwena ευτυχισμένες, καθώς λαμβάνουν βοήθεια ενώ οι υπηρεσίες του Κράτους είναι είτε μη διαθέσιμες είτε πολύ άσχημες. «Τόσο εγώ όσο και το μωρό μου θα μπορούσαμε να είχαμε πεθάνει, αν δεν ήταν η Gwena», τονίζει η Kanyoza, καθώς παίρνει το δρόμο για το σπίτι της. 

Πηγή: Associated Press

γεννήσειςπαιδιάΖιμπάμπουε