Κόσμος|29.11.2018 18:07

Tαραχή στην Αγκυρα για τον διάλογο Ελλάδας - ΗΠΑ

Γιώργος Σκαφιδάς

H τουρκική πλευρά επιχειρεί να επανατοποθετηθεί στη σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου, λειτουργώντας η ίδια πιο πολύ ως «πειρατής» που µιλάει µόνο τη γλώσσα της ισχύος µέσα από προκλητικές NAVTEX, επεκτατικούς ναυτικούς «ελιγµούς», κραυγαλέες απειλές, αλλά και πρόβες γεωτρήσεων – που όµως περιορίζονται προς το παρόν µόνο στα ρηχά κοντά στις τουρκικές ακτές (σε Αττάλεια και Μερσίνα).

Μιλώντας την περασµένη Τρίτη, ενώπιον της κοινοβουλευτικής οµάδας του κυβερνώντος ισλαµοσυντηρητικού Κόµµατος ∆ικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τόσο την Ελλάδα όσο και την Κυπριακή ∆ηµοκρατία για «απερίσκεπτες συµπεριφορές» που µπορεί να εξελιχθούν σε «πηγή απειλής και κινδύνου» πρώτα απ’ όλα για τις ίδιες, Αθήνα και Λευκωσία.

«Είµαστε αποφασισµένοι να προστατεύσουµε µέχρι τέλους τα δικαιώµατά µας και να βάλουµε στη θέση τους όσους προσπαθούν να τα εµποδίσουν» συνέχισε ο Τούρκος ηγέτης, απορρίπτοντας παράλληλα ως «µάταιη» κάθε σκέψη επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 ναυτικά µίλια.

«Εµείς ως Τουρκία δεν θα υποχωρήσουµε από τα δικά µας επιχειρήµατα στην Ανατολική Μεσόγειο και θα υπερασπίσουµε µέχρι τέλους τα δικαιώµατα του λαού µας και των φίλων µας» κατέληξε ο Ερντογάν, «φωτογραφίζοντας» προφανώς ως «φίλο» της Τουρκίας το ψευδοκράτος, ο ηγέτης του οποίου, Μουσταφά Ακιντζί, είχε µόλις λίγες ώρες νωρίτερα (µε δηλώσεις του στο δίκτυο CNN Türk από την Κωνσταντινούπολη) προαναγγείλει τουρκικές γεωτρήσεις «στις περιοχές των Τουρκοκυπρίων», απηχώντας έτσι όσα είχε ανακοινώσει και ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαµί Ακσόι, στις 18 Νοεµβρίου περί επικείµενων τουρκικών «δραστηριοτήτων»εντός της κυπριακής ΑΟΖ, σε περιοχές που έχουν «αδειοδοτηθεί» από το ψευδοκράτος.

Απάντηση ΥΠΕΞ

Η απάντηση της ελληνικής πλευράς στις προκλήσεις της τουρκικής ηγεσίας ήταν, βέβαια, άµεση και κατηγορηµατική. «Οι τουρκικές προκλήσεις υπονοµεύουν τη σταθερότητα της περιοχής σε µια κρίσιµη συγκυρία, καταδεικνύοντας την ένδεια νοµικών επιχειρηµάτων της Τουρκίας. Oποιες κι αν είναι οι διαφορές τους, οι υπόλοιπες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου αναγνωρίζουν ότι η ενέργεια πρέπει να αποτελεί γέφυρα διαλόγου και συνεργασίας στην περιοχή µας. Η Τουρκία, αντί να επιµένει στις απειλές και τις παράνοµες διεκδικήσεις και αµφισβητήσεις της, οφείλει να ακολουθήσει την υπεύθυνη αυτή στάση» σηµείωσε µε ανακοίνωσή του την Τρίτη το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, επαναφέροντας τον Ερντογάν στην τάξη, όπως αυτή ορίζεται όχι από τις ελληνικές προτιµήσεις αλλά από το ίδιο το διεθνές δίκαιο.

Η Άγκυρα, ωστόσο, δεν µπορεί να κρύψει τον εκνευρισµό της υπό το βάρος όσων επί του παρόντος λαµβάνουν χώρα µε ρυθµό σχεδόν καταιγιστικό στην ενεργειακή σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου. Ελλάδα και ΗΠΑ εισέρχονται πια σε φάση στρατηγικού διαλόγου, όπως φάνηκε εµπράκτως και κατά τη συνάντηση που είχε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος την Τρίτη στην Αθήνα µε τη βοηθό υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Ελίζαµπεθ Νόιµαν.

Ελληνική αντιπροσωπεία υπό τον κ. Κατρούγκαλο αναµένεται να βρεθεί στις ΗΠΑ το διήµερο 13-14 ∆εκεµβρίου, µε κεντρικό θέµα στην ατζέντα τον στρατηγικό διάλογο. Παράλληλα, τα σχήµατα τριµερούς συνεργασίας στη Μεσόγειο φαίνεται να ενισχύονται σε πολλά επίπεδα: στρατιωτικά (µέσα από κοινές ασκήσεις, όπως η «Μέδουσα 7» που µόλις πραγµατοποίησαν Ελλάδα-ΚύπροςΑίγυπτος), µε την επερχόµενη εµπλοκή των ΗΠΑ (ή, πιο σωστά, το αµερικανικό ενδιαφέρον για εµπλοκή στην τριµερή Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ), αλλά και µέσα από κοινά πρότζεκτ όπως είναι ο προτεινόµενος αγωγός φυσικού αερίου East Med (Ισραήλ-Κύπρος-Ελλάδα-Ιταλία) και οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου (EuroAfrica Interconnector) και Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ (EuroAsia Interconnector).

Παράλληλα, από την πλευρά της και η Κυπριακή ∆ηµοκρατία εµφανίζεται να πορεύεται απτόητη στην κατεύθυνση της υλοποίησης των ενεργειακών της σχεδιασµών, προωθώντας την αδειοδότηση του µερικώς διεκδικούµενου από την Τουρκία οικοπέδου 7 στη γαλλοϊταλική κοινοπραξία των Total-ENI, ενώ η αµερικανική ExxonMobil συνεχίζει κανονικά τις γεωτρητικές της έρευνες στο οικόπεδο 10.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάνυπουργείο ΕξωτερικώνΗΠΑκυπριακή ΑΟΖΤουρκία