Κόσμος|29.01.2020 20:09

Βρυξέλλες: Το ζήτημα των παράνομων γεωτρήσεων έθεσε ο Σασόλι στον Τσαβούσογλου

Μαρία Ψαρά

Με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας συναντήθηκε σήμερα Τετάρτη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, ύστερα από αίτημα της τουρκικής κυβέρνησης.

«Σήμερα το πρωί είχα μια ειλικρινή ανταλλαγή με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Επανέλαβα την έντονη καταδίκη της ΕΕ για την τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη βορειοανατολική Συρία.  Πρόκειται για σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, η οποία υπονομεύει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή», είπε ο Σασόλι μετά τη συνάντηση.

«Έθεσα επίσης το ζήτημα των συνεχιζόμενων παράνομων γεωτρητικών δραστηριοτήτων της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο. Είμαστε πλήρως αλληλέγγυοι με την Κύπρο, όσον αφορά τον σεβασμό της κυριαρχίας της και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», υπογράμμισε.

«Τόνισα ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξακολουθεί να δίδει μέγιστη προσοχή στην αντιμετώπιση της τρέχουσας ανθρωπιστικής και προσφυγικής κρίσης. Αυτό περιλαμβάνει πλήρη στήριξη για εκείνα τα κράτη-μέλη που αντιμετωπίζουν τις πιο σοβαρές προκλήσεις, όσον αφορά τα μεταναστευτικά ρεύματα στην Ανατολική Μεσόγειο. Κατέστησα επίσης σαφές ότι είναι εντελώς απαράδεκτο να χρησιμοποιούμε ανθρώπους, που φεύγουν να γλιτώσουν από τον πόλεμο και τις διώξεις, για πολιτικό κέρδος ή για να ασκηθεί πίεση προς την ΕΕ. Και οι δύο συμφωνήσαμε ότι ο διάλογος είναι απαραίτητος για την αντιμετώπιση των πολλών προκλήσεων που έχουμε από κοινού, όπως η μετανάστευση και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας», κατέληξε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

Μεβλούτ ΤσαβούσογλουΝταβίντ Σασόλιγεωτρήσεις