Κόσμος|24.11.2019 14:59

Τεράστιες οι μεταναστευτικές ροές και στην Ισπανία

Newsroom

Η Ελλάδα δεν είναι η μοναδική χώρα της Νότιας Ευρώπης που αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα με τους αιτούντες άσυλο και το σύστημα απόδοσης του ασύλου. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει πλέον και η Ισπανία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας "El Pais", oι αιτήσεις για άσυλο έχουν ήδη φτάσει τις 95.000 για το 2019, κάτι που σημαίνει ότι σχεδόν διπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2018.

Οι άνθρωποι που ζητούν πολιτικό άσυλο στην Ισπανία προέρχονται κυρίως από την ισπανόφωνη Λατινική Αμερική. Οι περισσότεροι κατάγονται από τη Βενεζουέλα η οποία έχει να αντιμετωπίσει κατάσταση ανθρωπιστικής κρίσης τα τελευταία χρόνια αλλά επίσης υπάρχουν άνθρωποι από την Κολομβία, τη Νικαράγουα, την Ονδούρα κτλ.

Το 20% των αιτήσεων αφορά ανήλικους ενώ οι περισσότερες περιπτώσεις έχουν να κάνουν με ολόκληρες οικογένειες που έχουν μεταναστεύσει μαζικά αναζητώντας μία καλύτερη τύχη σε χώρα όπου μπορούν να μιλήσουν τη μητρική τους γλώσσα.

Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής υπολογίζει ότι οι ροές θα αυξηθούν και άλλο λόγω της έντονης πολιτικής αστάθειας στη Λατινική Αμερική.

Ισπανίαμετανάστεςπρόσφυγες