Κόσμος|26.11.2019 12:32

Τουρκία: Ένταση και επεισόδια σε πορεία για τη βία κατά των γυναικών (pics&vid)

Μαρία Ζαχαράκη

Με τεθωρακισμένα και υδροφόρες αντιμετώπισε χθες η αστυνομία στην Κωνσταντινούπολη τις γυναίκες που πραγματοποιούσαν πορεία διαμαρτυρίας προς το κτίριο της Ένωσης Νομικών και Δικηγόρων στο Πέρα, μόλις 200 μέτρα από το σημείο της συγκέντρωσής τους.

Οι γυναίκες συγκεντρώθηκαν γύρω στις 18.00 χθες το απόγευμα για να πραγματοποιήσουν πορεία ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, αλλά οι αστυνομικές Aρχές απαγόρευσαν την πορεία και προσπάθησαν να διαλύσουν τη συγκέντρωση με δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης στο Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης οι γυναίκες κρατούσαν πανό με συνθήματα όπως: «Δεν αντέχουμε να χάσουμε άλλον έναν άνθρωπο», «Δεν σωπαίνουμε, δεν φοβόμαστε, δεν υποτασσόμαστε» και «Δεν είμαι η μικρούλα σου». Κάποιες γυναίκες κρατούσαν επίσης πανό με ονόματα γυναικών που έχασαν τη ζωή τους από τους άνδρες τους.

Παρόμοιες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Άγκυρα, τη Σμύρνη και τα Άδανα από οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών και από κομματικές οργανώσεις μεταξύ των οποίων και του κυβερνώντος κόμματος.

ΤουρκίαβίαΚωνσταντινούποληδιαμαρτυρία