Κόσμος|11.12.2019 14:50

Κλιματική Αλλαγή: 25η Διεθνής Διάσκεψη - Στο επίκεντρο η Συμφωνία του Παρισιού

Newsroom

Μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου η διεθνής κοινότητα συζητά στη Μαδρίτη μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με 25.000 συμμετέχοντες από σχεδόν 200 χώρες να αναλαμβάνουν τη δύσκολη αποστολή να προσδιορίζουν τους τρόπους με τους οποίους θα εφαρμόσουν τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα του 2015, η οποία, όπως είναι γνωστό, προβλέπει περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας μέχρι το 2100 κατά 2 βαθμούς Κελσίου και ιδανικά κατά μόλις 1,5 βαθμούς Κελσίου.

Αμφίβολο θεωρείται εάν στη Μαδρίτη επιτευχθεί συμφωνία για ακόμα πιο φιλόδοξους στόχους. Μέχρι στιγμής μόνο κάποιες αφρικανικές και ασιατικές χώρες υπόσχονται ότι θα κάνουν περισσότερα για τη προστασία του κλίματος από ό,τι συμφώνησαν πριν από τέσσερα χρόνια στο Παρίσι.

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ έχουν αποσυρθεί οριστικά από τη Συμφωνία του Παρισιού, όπως είχε ανακοινώσει μερικά χρόνια νωρίτερα ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, οι ΗΠΑ δεν είναι η μοναδική χώρα που αδιαφορεί για την κλιματική αλλαγή: «Ελπίζουμε η αποχώρηση των ΗΠΑ να είναι προσωρινή. Ας μη γελιόμαστε όμως, οι διαφωνίες για το κλίμα δεν θα επιλυθούν σύντομα. Από την προεδρία των ΗΠΑ στην ομάδα των 7 και της Σαουδικής Αραβίας στους G20 δεν έχουμε μεγάλες προσδοκίες ως προς την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».

Η COP στα μπλε

Η προεδρία της Χιλής αποφάσισε να δώσει μπλε χρώμα στη COP, καθιστώντας τη μια COP κλιματικής δράσης γύρω από διάφορες θεματικές προτεραιότητες: Τους ωκεανούς, την Ανταρκτική, τη βιοποικιλότητα, τα δάση, την προσαρμογή, την κυκλική οικονομία, τις πόλεις, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ηλεκτροκίνηση. Οι θεματικές αυτές συμβαδίζουν με τις προτεραιότητες της Γαλλίας, όπως αναφέρονται στο νόμο για την ενέργεια και το κλίμα, στο σχέδιο για μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050, στο PNACC2 (Εθνικό σχέδιο προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή), στο σχέδιο για τη βιοποικιλότητα, στο σχέδιο νόμου κατά της σπατάλης και υπέρ της κυκλικής οικονομίας ή στο νόμο για την κινητικότητα (LOM). Η COP25 βασίζεται στις ειδικές εκθέσεις της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος για τη χρήση της γης, τους ωκεανούς και την κρυόσφαιρα. 

Το κλίμα στην ημερήσια διάταξη των ηγετών της ΕΕ

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ θα συζητήσουν για την κλιματική αλλαγή κατά το προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σήμερα 12 και αύριο 13 Δεκεμβρίου 2019. Οι ηγέτες της ΕΕ θα επικεντρωθούν στον τρόπο με τον οποίο μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050

Θα οριστικοποιήσουν τις κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τη μακροπρόθεσμη στρατηγική της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή που θα υποβληθεί στη γραμματεία της σύμβασης-πλαισίου του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή (UNFCCC) στις αρχές του 2020.

Πηγή: Deutsch Welle, Πρεσβεία της Γαλλίας

περιβάλλονκλιματική κρίση