Κόσμος|11.12.2019 18:31

Τσαβούσογλου: Λάθος τα βήματα των Ελλήνων - Οι ενστάσεις τους είναι άκυρες

Μαρία Ζαχαράκη

Το δάχτυλο στην Ευρώπη για το θέμα της ανατολικής Μεσογείου κούνησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον Κροάτη ομόλογό του στην Άγκυρα.

Συζητώντας τις εξελίξεις στη Μεσόγειο, ο Τσαβούσογλου ζήτησε από την Κροατία να είναι αντικειμενική και όχι να υποστηρίξει την Ευρώπη επειδή είναι μέλος της.

«Η Κροατία, ως μέλος της Ε.Ε., θα προσπαθήσει να υπερασπιστεί τη θέση της Ε.Ε. στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά γνωρίζουμε ότι η Κροατία είναι αντικειμενική και ειλικρινής σε αυτά τα θέματα», τόνισε.

Θα κοινοποιήσουμε την υφαλοκρηπίδα μας στη Μεσόγειο

Στην ερώτηση αν η διαδικασία για την εφαρμογή του μνημονίου με τη Λιβύη ολοκληρώθηκε και αν θα υπάρξει κάποια αντίδραση στις επιστολές που επέδωσε η Ελλάδα στα Ηνωμένα Έθνη, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απάντησε ότι η Τουρκία απαντά με τη συμφωνία αυτή και με την κοινοποίηση που θα κάνει στα ΗΕ. «Οι ενστάσεις της Ελλάδας, όπως έχουμε πει, είναι άκυρες. Υπογράφηκε μία συμφωνία μεταξύ δύο κυρίαρχων κρατών με βάση το διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία και η Λιβύη εξασφάλισαν την προστασία των δικαιωμάτων τους που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι το μνημόνιο με τη Λιβύη έχει τεθεί σε εφαρμογή από τις 8 Δεκεμβρίου, έχει υπογραφεί από τον πρόεδρο Ερντογάν και τώρα είναι να γίνει η κοινοποίηση.

«Με τη συμφωνία δίνουμε παράλληλα και πληροφορίες και κοινοποιούμε στα ΗΕ την νέα υφαλοκρηπίδα μας, την οποία καθορίσαμε στα δυτικά σύνορά μας. Κοινοποιούμε την υφαλοκρηπίδα μας στην ανατoλική Μεσόγειο. Προχωράμε εντός της υφαλοκρηπίδα μας ένα μέρος των γεωτρήσεών μας, την οποία δεν διαπραγματευόμαστε με κανέναν».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετέφερε στον Κροάτη συνομιλητή του ότι πρέπει να υπάρξει μία συμφωνία για ίση κατανομή του φυσικού πλούτου της Μεσογείου και ότι περιμένει από την Ε.Ε. «αντί να υποστηρίζει τα λάθος βήματα των Ελλήνων και Ελληνοκυπρίων στο πλαίσιο της αλληλεγγύης, να σκεφτεί μία μέση λύση για το θέμα αυτό», προσθέτοντας μάλιστα ότι οι αποφάσεις του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. δεν έχουν πρακτικά καμία ισχύ.


Bakan Çavuşoğlu'ndan Doğu Akdeniz mesajı

Μεβλούτ ΤσαβούσογλουΚροατίαελληνοτουρκικές σχέσειςΛιβύηΤουρκία