Κόσμος|17.12.2019 18:44

Κομισιόν: Όλα στο τραπέζι για τους δημοσιονομικούς κανόνες πειθαρχίας

Μαρία Ψαρά

Τη συζήτηση για τους δημοσιονομικούς κανόνες των κρατών-μελών της Ευρωζώνης ξεκινάει τον Ιανουάριο η Κομισιόν. Με αφορμή την προσαρμογή των οικονομικών της ΕΕ στο “νέο πράσινο συμβόλαιο”, ο εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Βάλντις Ντομπρόφσκις και ο Επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι ανακοίνωσαν την έναρξη του διαλόγου μεταξύ των θεσμών για τους δημοσιονομικούς κανόνες.

Αυτήν τη στιγμή ισχύουν 8 δημοσιονομικοί κανόνες πειθαρχίας που επιβλήθηκαν το 2011-12 από τον τότε υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ιταλοί και Γάλλοι έχουν πολλές φορές εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους στους κανόνες αυτούς, ζητώντας τη χαλάρωσή τους. Αντίθετα, τους κανόνες υποστηρίζουν οι χώρες της βόρειας Ευρώπης.

Ο διάλογος για το ζήτημα αυτό αναμένεται να φέρει αλλαγές στον τρόπο που τα κράτη-μέλη θα προσαρμόζονται στους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωζώνης. «Η συζήτηση θα είναι ζωηρή», εκτίμησε ο Β. Ντομπρόφσκις, που δήλωσε ότι στόχος είναι η συμφωνία όλων των μερών.

Ο δε Πάολο Τζεντιλόνι προσδιόρισε το τέλος του διαλόγου γύρω στον Ιούνιο του 2020. «Δεν ξέρουμε αν η πρόταση θα καταλήξει σε αλλαγή νομοθεσίας ή για διαφορετική ερμηνεία της ήδη υπάρχουσας», τόνισε.

δημοσιονομικοί κανόνεςΚομισιόνευρωζώνη