Κόσμος|19.12.2019 21:07

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απαντά στον Μιχάλη Ιγνατίου για τον τουρκικό στρατό στη Λιβύη

Newsroom

Την εμπλοκή της Τουρκίας στη Λιβύη αποδοκίμασε με ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απαντώντας σε ερώτηση του ανταποκριτή του Open TV στην Ουάσινγκτον και του Έθνους Μιχάλη Ιγνατίου. Μετά την καταδίκη για τον καθαρισμό των θαλάσσιων ζωνών σήμερα αποδοκίμασε και τη συμφωνία με το στρατιωτικό καθεστώς της Λιβύης. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε γραπτώς μέσω email σε ερώτηση του Open TV. Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να μην συμφωνούν με τις τουρκικές ενέργειες στη Λιβύη, ενώ η ερώτηση του Μιχάλη Ιγνατίου αφορούσε την Τουρκία και καμιά άλλη χώρα. 

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο «οι εξωτερικοί παράγοντες πρέπει να σταματήσουν να τροφοδοτούν τη σύγκρουση. Όλες οι χώρες πρέπει να αποφύγουν να επιδεινώνουν τον εμφύλιο πόλεμο και να υποστηρίξουν την επιστροφή στην πολιτική διαδικασία που διευκολύνεται από τα Ηνωμένα Έθνη». «Οι Ηνωμένες Πολιτείες», συνέχισε ο εκπρόσωπος, υποστηρίζουν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες του Ειδικού Εντεταλμένου των Ηνωμένων Εθνών και της Αποστολής Υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη για να δημιουργήσουν ένα μονοπάτι που παρέχει ασφάλεια και ευημερία σε όλους τους Λίβυους. Καλούμε τους ηγέτες της Λιβύης να συμμετάσχουν στην Κοινή Στρατιωτική Επιτροπή που πρότεινε ο Ειδικός Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών. Η αμερικανική κυβέρνηση καλεί όλους να λάβουν μέρος στη διάσκεψη της Γερμανίας για τη Λιβύη και να υποστηρίξουν την έναρξη ενός ενδο-Λιβυκού διαλόγου, την αποκλιμάκωση, την απόσυρση εξωτερικών δυνάμεων, την κατάπαυση του πυρός και την επιστροφή σε μια πολιτική διαδικασία που διευκολύνεται από τα Ηνωμένα Έθνη» καταλήγει η απάντηση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σημειώνεται σχετικά στη δήλωση:

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμετέχουν στη διεξαγόμενη από κοινού διαδικασία διεθνούς διαλόγου Γερμανίας και ΟΗΕ για τη Λιβύη, στο πλαίσιο του σχεδίου των τριών σημείων του ειδικού αντιπροσώπου Salame, όπως το κατέγραψε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το αποτέλεσμα αυτής της δέσμευσης πρέπει να είναι η έναρξη ενός ενδο-Λιβυκού διαλόγου, η αποκλιμάκωση, η απόσυρση εξωτερικών δυνάμεων, η κατάπαυση του πυρός και η επιστροφή σε μια πολιτική διαδικασία που διευκολύνεται από τα Ηνωμένα Έθνη.

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Ιγνατίου, για τις ενέργειες της Τουρκίας επικρατεί ένας εκνευρισμός στην Ουάσιγκτον και η αμερικανική κυβέρνηση έκανε γνωστή την αντίθεσή της στην Άγκυρα. Μάλιστα ο ανταποκριτής του Open TV κατέληξε λέγοντας ότι «δεν ιδρώνει το αυτί του κ. Ερντογάν».

ΛιβύηΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν