Κόσμος|26.12.2019 15:52

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στέλνει στρατεύματα στη Λιβύη

Μαρία Ζαχαράκη

Έτοιμος για το επόμενο βήμα, την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη, εμφανίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μιλώντας την Πέμπτη σε περιφερειάρχες στην Άγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι στις 8 ή 9 Ιανουαρίου η τουρκική βουλή θα δώσει την έγκριση ώστε να αναπτυχθούν τουρκικά στρατεύματα στη Λιβύη.

«Όσον αφορά στο μνημόνιο που αφορά στην ασφάλεια και τη στρατιωτική συνεργασία, όταν ανοίξει η βουλή -πρώτα ο Αλλάχ- η πρώτη δουλειά θα είναι να φέρουμε για συζήτηση το νομοσχέδιο για την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη. Όταν η βουλή μάς δώσει την έγκριση, θα είμαστε σε θέση να στηρίξουμε πιο αποτελεσματικά τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης. Και όταν –πρώτα ο Θεός- στις 8 ή στις 9 του μήνα (Ιανουαρίου) το περάσουμε από τη βουλή μας, θα ανταποκριθούμε στην πρόσκληση. Γι’ αυτό γίνονται αυτές οι επαφές», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σημειώνοντας η Τουρκία σαφώς και θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση που έχει απευθύνει η Λιβύη για στρατιωτική βοήθεια.

«Βρήκαν κενό και έκαναν ό,τι ήθελαν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος, για να τονίσει τώρα πως «ό,τι και να κάνετε, εμείς υπογράψαμε, την τελειώσαμε τη δουλειά. Ρωτούν αν θα στείλουμε στρατό στη Λιβύη. Εμείς θα πάμε όπου μας προσκαλούν. Τώρα ανάλογα με την πρόσκληση που έχει γίνει, θα ανταποκριθούμε. Αυτό το μνημόνιο επισήμως έχει τεθεί σε εφαρμογή μετά τη διαδικασία των εγκρίσεων σε Τουρκία και Λιβύη», υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες έχουν γνωστοποιήσει στα Ηνωμένα Εθνη το χάρτη με τις ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας εφόσον οι ακτές της Τουρκίας και της Λιβύης αντικρίζουν η μία την άλλη.

Σκοπός της Τουρκίας, όπως είπε ο Ταγίπ Ερντογάν- με αυτή τη συμφωνία στην ανατ. Μεσόγειο δεν είναι να καταπατήσει τα δικαιώματα και το δίκαιο κανενός. Το αντίθετο. Για να εμποδίσει την καταπάτηση των δικών της δικαιωμάτων. «Γιατί αν δεν το κάναμε αυτό το βήμα, παιζόταν ένα βρώμικο παιχνίδι ώστε να φυλακίσουν την Τουρκία στα χερσαία σύνορά της. Εμείς δεν θα μέναμε θεατές φυσικά σε αυτά τα παιχνίδια που θέλανε να μας φέρουν σε τέτοια κατάσταση ώστε να μην μπορούμε να ανοίξουμε παραγάδι στη θάλασσα», δήλωσε, επαναλαμβάνοντας και πάλι ότι η συμφωνία με τη Λιβύη συνάδει απόλυτα με το διεθνές δίκαιο και τις πρακτικές που έχουν ακολουθηθεί σε άλλα μέρη του κόσμου.

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΛιβύη