Κόσμος|01.01.2020 17:55

Οκτάι: Η Τουρκία δεν θα στείλει στρατό στη Λιβύη αν ο εμφύλιος κοπάσει

Newsroom

Η Τουρκία μπορεί να αναβάλει τη μεταφορά στρατευμάτων στη Λιβύη εφόσον οι δυνάμεις οι οποίες πρόσκεινται στον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ αναστείλουν την επιθετική τους δράση κατά της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας στην Τρίπολη, υποστήριξε ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι.

Η Τουρκική Εθνοσυνέλευση διαβουλεύεται και πρόκειται να ψηφίσει για το αν θα στείλει στρατεύματα στη χώρα της Βορείου Αφρικής, μετά το αίτημα που εξέφρασε ο πρόεδρος Φαγέζ αλ Σάρατζ, στο πλαίσιο της υπογραφής του μνημονίου κατανόησης ανάμεσα στις δύο χώρες.  

«Αφού περάσει το νομοσχέδιο από τη Βουλή, μπορεί να έρθουμε αντιμέτωποι με μια τελείως διαφορετική πραγματικότητα. Μπορεί ο Χαφτάρ να πει "εντάξει, σταματάμε την επίθεσή μας"» υποστήριξε ο Φουάτ Οκτάι, συμπληρώνοντας: «Σε αυτή την περίπτωση γιατί να πάμε εκεί;».

Ο Τούρκος αντιπροέδρος, επίσης, ανέφερε ότι η Αγκυρα θέλει με το νομοσχέδιο για την αποστολή στρατού να στείλει ένα μήνυμα προς όλες τις πλευρές για την αποφασιστικότητά της.

Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως η Τουρκία έχει στείλει στρατεύματα προς υποστήριξη της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας στη Λιβύη, αντίθετα με το εμπάργκο που έχουν επιβάλει τα Ηνωμένα Εθνη, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Reuters. Από την άλλη, οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαφτάρ έχουν δεχθεί την υποστήριξη της Ρωσίας, της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Ιορδανίας. 

ΛιβύηΦουάτ ΟκτάιΤουρκία