Κόσμος|13.01.2020 15:44

Τουρκία: Το κοινοβούλιο υπερψήφισε την αποστολή στρατιωτών στη Λιβύη

Newsroom

Την έγκρισή της έδωσε η Tουρκική Εθνοσυνέλευση για την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη, μετά το αίτημα που υπέβαλε ο Λίβυος πρόεδρος, στο πλαίσιο της συμφωνίας συνεργασίας των δύο χωρών. Παρά τις 184 ψήφους κατά της έγκρισης του αιτήματος, η απόφαση για την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων «πέρασε», αφού 325 βουλευτές ψήφισαν «υπέρ». 

Σύμφωνα με την Hurriyet, η εξουσιοδότηση προβλέπει την ανάπτυξη τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων για ένα χρόνο στη Λιβύη, λόγω των εξελίξεων στην χώρα που απειλούν τα συμφέροντα της Αγκυρας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των τουρκικών επιχειρήσεων στη χώρα και των τουρκικών σκαφών που πλέουν στη Μεσόγειο.

Κατά την έναρξη της διαδικασίας υπήρξε έντονη συζήτηση από τα μέλη του αντιπολιτευόμενου CHP και του κυβερνώντος AKP. Ο αντιπρόεδρος της Kοινοβουλευτικής Ομάδας του CHP, Oζγκούρ Οζέλ, ο οποίος πήρε τον λόγο, είπε πως παραβιάζονται οι νόμοι και το Σύνταγμα, κάτι που αντέκρουσε ο εκπρόσωπος του AKP, λέγοντας πως η πρωτοβουλία είναι σύννομη. 

Επίσης, βουλευτές του Καλού Κόμματος (IYI Parti), του οποίου ηγείται η Αϊζμίρ Αϊτέν Τζιράι, σημείωσαν πως σκοπός της Τουρκίας ποτέ δεν ήταν η λεηλασία, «θα πούμε "όχι" στην αποστολή τουρκικών στρατευμάτων», ενώ το κόμμα «Ευτυχία» απέρριψε την προεδρική πρωτοβουλία, αν και αρχικά είχε πει ότι θα τη στηρίξει.

Kαταδικάζει το Κάιρο

Την πρόταση για ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη που ενέκρινε η τουρκική εθνοσυνέλευση καταδίκασε η Αίγυπτος. Το υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωση που εξέδωσε αμέσως μόλις έγινε γνωστό το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην τουρκική Εθνοσυνέλευσης, ανέφερε ότι μια τέτοια αποστολή «θα επηρεάσει αρνητικά τη σταθερότητα της περιοχής της Μεσογείου». 

ΤουρκίαΛιβύηκρίση στη Μεσόγειο