Κόσμος|08.01.2020 10:51

Αγιατολάχ Xαμενεΐ: Δώσαμε ένα χαστούκι στους Αμερικανούς

Newsroom

Ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, μίλησε σήμερα Τετάρτη (8/1) για την επίθεση που εξαπέλυσε ο στρατός της χώρας του κατά βάσεων στο Ιράκ, όπου υπήρχαν εγκατεστημένοι Αμερικανοί στρατιώτες. Η επίθεση στο Ιράκ ήταν μια απάντηση στη δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί, δήλωσε αγιατολάχ Χαμενεΐ.

Οι ΗΠΑ πρέπει να αποσυρθούν από την περιοχή, δήλωσε σήμερα ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, σημειώνοντας ότι οι πυραυλικές επιθέσεις της Τεχεράνης σε αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στο Ιράκ ήταν «ένα χαστούκι στο πρόσωπο» των ΗΠΑ. «Χθες το βράδυ δόθηκε ένα χαστούκι στο πρόσωπο των Αμερικανών» δήλωσε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, στο οποίο απέκλεισε οποιαδήποτε επανάληψη των συνομιλιών με την Ουάσινγκτον για την πυρηνική συμφωνία του 2015.

Ο Χαμενεΐ δήλωσε ότι επρόκειτο για μια επιτυχημένη επιχείρηση, προσθέτοντας: «Το Ιράν είναι μια φιλήσυχη χώρα που δεν επιθυμεί την κλιμάκωση εχθρικών καταστάσεων εναντίον άλλων χωρών. Ωστόσο, είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε τους νταήδες αυτού του κόσμου»

«Η στρατιωτική δράση όπως αυτή δεν επαρκεί. Το σημαντικό είναι να τερματιστεί η φθοροποιός παρουσία της Αμερικής στην περιοχή» πρόσθεσε και ζήτησε εκδίκηση για τον θάνατο του ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί.

Η δολοφονία του από τις ΗΠΑ δείχνει ότι η ιρανική επανάσταση είναι ζωντανή, υπογράμμισε επίσης, τονίζοντας σε αναφορά του στη Δύση ότι οι εχθροί του Ιράν είναι οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και αυτό το «αλαζονικό σύστημα».

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν τόνισε επίσης ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να απομακρύνουν τησυμμαχική του Ιράν οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου, στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν το Ισραήλ και υπογράμμισε ότι η Χεζμπολάχ δρα ως τα χέρια και τα μάτια του Λιβάνου.

Τι απαντούν οι Αμερικανοί

Σύμφωνα, πάντως, με τους «Los Angeles Times», κυβερνητικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ υποστηρίζουν πως οι ιρανικοί πύραυλοι είχαν εντοπιστεί με τη χρήση ραντάρ, κάτι που επέτρεψε στους Αμερικανούς στρατιώτες να βρουν ασφαλές καταφύγιο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Los Angeles Times, Jerusalem Post

Ντόναλντ ΤραμπΗΠΑΙράνΑγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ