Κόσμος|08.01.2020 17:32

Βρυξέλλες: Τετ α τετ Σασόλι με Αλ Σάραζ για την κατάσταση στη Λιβύη

Μαρία Ψαρά

«Το Μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το νόμο της θάλασσας και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα για τρίτα κράτη». Αυτή η φράση συμπεριλαμβάνεται στο ανακοινωθέν του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό της Λιβύης Φαγιέζ Αλ-Σαράζ και τον Υπουργό Εξωτερικών Μοχάμεντ Τάχα Σιάλα. Οι δυο Λίβυοι πολιτικοί συναντήθηκαν επίσης στις Βρυξέλλες με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ και τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι. Στη συνάντηση με τον Ζ Μπορέλ συμμετείχε και ο Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας.

Οι αξιωματούχοι συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη και την ανάγκη να σταματήσουν αμέσως οι εχθροπραξίες και να επιστρέψουν στις πολιτικές διαπραγματεύσεις υπό την ηγεσία του ΟΗΕ.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη λιβυκή κρίση και ότι η περαιτέρω στρατιωτική δράση θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τον πληθυσμό της Λιβύης και για ολόκληρη την περιοχή». Υπογράμμισε ότι για να βρεθεί λύση στην κατάσταση, όλες οι πλευρές θα πρέπει να καθίσουν γύρω από το τραπέζι και να έχουν πραγματικό πολιτικό διάλογο.

Μετά τον απολογισμό του Υπουργού Μάας σχετικά με τη «διαδικασία του Βερολίνου» (είναιη πρωτοβουλία των κρατών μελών για τη Λιβύη), ο Ύπατος Εκπρόσωπος εξέφρασε επίσης την προθυμία της ΕΕ να κινητοποιήσει τα απαιτούμενα μέσα και πόρους για να εξασφαλίσει την πλήρη εφαρμογή πρακτικών μέτρων για την βιώσιμη κατάπαυση του πυρός και να συνοδεύσει την πολιτική διαδικασία. Επιβεβαίωσε την ετοιμότητα της ΕΕ να συνεργαστεί με όλες τις πλευρές για να βρει μια μελλοντική πορεία.

«Η «διαδικασία του Βερολίνου» και οι προσπάθειες διαμεσολάβησης των Ηνωμένων Εθνών έδωσαν απόλυτη προτεραιότητα στο λαό της Λιβύης και πρότειναν βιώσιμες λύσεις σε βασικά θέματα όπως η ενοποίηση των θεσμών, η ισότιμη διανομή του πλούτου της χώρας και ο καθορισμός ενός ρεαλιστικού χάρτη πορείας προς μια πολιτική διευθέτηση. Αποσκοπεί επίσης στην εξασφάλιση της εξαγοράς όλων των διεθνών φορέων προκειμένου να τεθεί τέλος στις εξωτερικές παρεμβάσεις, οι οποίες θα επιδεινώσουν περαιτέρω τη σύγκρουση» εξηγείται σε ανακοίνωση του εκπροσώπου της Κομισιόν.

Περαιτέρω συναντήσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός έκτακτου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου, προβλέπονται τις επόμενες ημέρες.

ΒρυξέλλεςΦαγιέζ Αλ ΣάρατζΛιβύη