Κόσμος|09.01.2020 13:15

Φρουροί της Επανάστασης: Ιερός όρκος εκδίκησης για τη δολοφονία του Σουλεϊμανί

Newsroom

Το Ιράν, μπορεί να διατείνεται ότι δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε έναν πόλεμο με τις ΗΠΑ, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι δεν θα αφήσει αναπάντητη οποιαδήποτε εχθρική ενέργεια, ωστόσο, οι Φρουροί της Επανάστασης, κρατούν υψηλά το εθνικό φρόνημα και το αντιαμερικανικό μένος, προειδοποιώντας ότι θα συνεχίσουν στο δρόμο που χάραξε ο δολοφονημένος από Αμερικανούς, Κασέμ Σουλεϊμανί.

Αξιωματικός των Φρουρών της Επανάστασης προειδοποίησε ότι το Ιράν «θα πάρει σύντομα σκληρότερη εκδίκηση» μετά την επίθεση της Τεχεράνης με πυραύλους εναντίον αμερικανικών θέσεων στο Ιράκ σε αντίποινα για τον φόνο του Ιρανού στρατηγού, μετέδωσε το πρακτορείο Tasnim. Το ιρανικό πρακτορείο επικαλέστηκε τον ανώτερο αξιωματικό Αμπντολάχ Αραγκί, ο οποίος έκανε τις δηλώσεις αυτές αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι το Ιράν φαίνεται «να υπαναχωρεί» μετά τις πυραυλικές επιθέσεις που δεν προκάλεσαν θύματα μεταξύ των Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ.

Εξάλλου, ο νέος επικεφαλής της Δύναμης Αλ Κουντς δηλώνει ότι η Τεχεράνη θα συνεχίσει την πορεία που χάραξε ο δολοφονημένος υποστράτηγος. «Θα συνεχίσουμε σε αυτό το φωτεινό μονοπάτι με σθεναρότητα», υπογράμμισε ο ταξίαρχος Εσμαήλ Γαανί. Ο νέος διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης σημείωσε εξάλλου ότι τα χθεσινά ιρανικά πυραυλικά πλήγματα σε αμερικανικούς στόχους στο Ιράκ θα διώξουν εντέλει τις ΗΠΑ από την περιοχή.

Την ίδια ώρα, ο Σουλεϊμανί ανάγεται σε εικόνα αντίστασης απέναντι στην Αμερική. Από τη Γάζα έως την Υεμένη πλήθη συγκεντρώθηκαν τις τελευταίες ημέρες για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Ιρανό στρατηγό, ο φόνος του οποίου την προηγούμενη εβδομάδα ενδέχεται να τον αναγάγει σε εικόνα της «αντίστασης» απέναντι στους Αμερικάνους. Επικεφαλής της Δύναμης Αλ Κουντς, αρμόδιος για τις επιχειρήσεις του Ιράν στο εξωτερικό, ο Σουλεϊμανί δημιούργησε ένα τεράστιο δίκτυο επιρροής στη Μέση Ανατολή αποτελούμενο από σιιτικές πολιτοφυλακές στο Ιράκ, τον Λίβανο, τη Συρία και την Υεμένη, αλλά και σουνίτες συμμάχους μεταξύ των Παλαιστίνιων στη Γάζα.

Ακόμη και πριν τον φόνο του ο 62χρονος στρατηγός είχε χαρακτηριστεί «εν ζωή μάρτυρας» της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τον είχε αποκαλέσει «τέρας».

«Όλος ο κόσμος ανέμενε ότι θα δολοφονηθεί κάποια στιγμή», δήλωσε η Έλι Γκερανμάγιε του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων. «Όμως ο τρόπος με τον οποίο οι ΗΠΑ ανέλαβαν την ευθύνη θα προκαλέσει αυτού του είδους την αντίδραση, την κινητοποίηση και τη δέσμευση σε όλη τη Μέση Ανατολή», εκτίμησε. Ο διαβόητος ιρανικός «άξονας της αντίστασης» που επεκτείνεται από τον Ευφράτη έως τη Μεσόγειο «θα συσπειρωθεί για να επικεντρωθεί ακόμη περισσότερο στον τελικό του στόχο που είναι η απόσυρση των ΗΠΑ από τη Μέση Ανατολή», σημείωσε η Γκερανμάγε.

ΙράνΚασέμ ΣουλεϊμανίΦρουροί της Επανάστασης