Κόσμος|10.01.2020 22:50

Αποκάλυψη: Οι ΗΠΑ μαζί με τον Σουλεϊμανί θα σκότωναν και άλλον Ιρανό

Newsroom

Την ημέρα που οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις σκότωσαν τον Ιρανό υποστράτηγο Κασέμ Σουλεϊμανί, κομάντο των ΗΠΑ επιχειρούσαν μυστικά κατά ενός ανώτατου Ιρανού αξιωματικού στην Υεμένη, όπως αναφέρει η «Washington Post».

Ο στόχος ονομαζόταν Αμπντούλ Ρεζά Σαλάι και παραμένει ζωντανός. Πρόκειται για έναν άνθρωπο-κλειδί, αφού είναι διοικητής της ιρανικής στρατιωτικής δύναμης Κουντς, η οποία επιχειρεί στην Υεμένη. Ο δε Σουλεϊμάνι ήταν ο ανώτερος διοικητής της Δύναμης Κουντς και διοικητής των παραστρατιωτικών σε Ιράκ και Συρία. 

Η αποτυχία της εν λόγω επιχείρησης καταδεικνύει πως η δολοφονία Σουλεϊμανί ήταν μέρος μιας ευρύτερης επιχείρησης κατά ιρανικών στόχων. Μάλιστα, πλέον εγείρονται ερωτήματα για το κατά πόσο οι ΗΠΑ ενεργούν κατά υπόπτων για τρομοκρατία προσώπων ή κατά του ισλαμικού καθεστώτος των Φρουρών της Επανάσταστης.

Σε κάθε περίπτωση, η επιχείρηση κατά του Σαλάι παραμένει απόρρητη και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αρνούνται να δώσουν περισσότερα στοιχεία, πέραν του ότι απέτυχε. Το Πεντάγωνο επόπτευε παράλληλα και τις δύο επιχειρήσεις, με σκοπό να κάνει και τις αντίστοιχες ανακοινώσεις ταυτόχρονα.

Ο απεσταλμένος του Ιράν Μπράιαν, Χουκ, δήλωσε πέρυσι ότι οι ΗΠΑ «ανησυχούν σοβαρά για την παρουσία του [Σαλάι] στην Υεμένη και για τον ενδεχόμενο ρόλο στην παροχή προηγμένων όπλων στους Χούτι».

Πάντως, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προσφέρει 15 εκατομμύρια δολάρια σε όποιον δώσει πληροφορίες για το Σαλάι και την οργάνωσή του. Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει πως ο Σαλάι έχει ως ορμητήριο την Υεμένη και αποτελεί κίνδυνο για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

ΙράνΗΠΑΚασέμ ΣουλεϊμανίΑμπντούλ Ρεζά Σαλάι