Κόσμος|13.01.2020 22:19

Οι ανταποκριτές του Open TV αναλύουν τις εξελίξεις στη Λιβύη (vid)

Newsroom

«Όλα είναι ανοιχτά. Σχεδιάζεται μια διάσκεψη για τις 19 Ιανουαρίου για το θέμα της Λιβύης. Δίνουμε συγχαρητήρια στον Βλάντιμιρ Πούτιν και στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την εκεχειρία στη Λιβύη». Αυτό απάντησε μεταξύ άλλων ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ απαντώντας σε ερώτηση του ανταποκριτή του Open TV στο Βερολίνο Παντελή Βαλασσόπουλου. Ακόμη ο κ. Ζάιμπερτ αρνήθηκε να απαντήσει στο εάν η Ελλάδα θα πάρει μέρος καθώς και εάν η Ελλάδα έχει κάνει κάποιο αίτημα για συμμετοχή. Μάλιστα διευκρίνισε ότι «όλα είναι ανοιχτά αναφορικά με το ποιος θα πάρει μέρος. Θα πάρουν μέρος οι χώρες που έχουν επιρροή στη Λιβύη».

Παράλληλα ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι δεν είναι μόνο η Άνγκελα Μέρκελ που ορίζει το ποιοι θα πάρουν μέρος σε αυτή τη διάσκεψη αλλά και ο ΟΗΕ». Σύμφωνα με την εκτίμηση του Παντελή Βαλασσόπουλου ο Ερντογάν θα φτάσει στο Βερολίνο αρκετά ενισχυμένος και μάλιστα σε ρόλο «ειρηνοποιού».

Στο μεταξύ πάνω από έξι ώρες κράτησε ο κύκλος διαπραγματεύσεων στην έπαυλη του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, στη Μόσχα χωρίς όμως να βγαίνει «λευκός καπνός» για την ειρήνη στη Λιβύη. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Open TV στη Μόσχα Θανάση Αυγερινό ο στρατάρχης Χαλιφά Χαφτάρ ζήτησε προθεσμία μέχρι το πρωί της Τρίτης για το εάν θα υπογράψει τους όρους της εκεχειρίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Θανάση Αυγερινού ο Χάφταρ ζητάει περισσότερα. Δηλαδή ως προς τον έλεγχο της πρωτεούσας Τρίπολης και στο αναλογούν μερίδιό του, στην υπό διαμόρφωση κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Μάλιστα όπως τόνισε ο ανταποκριτής του Open TV νωρίτερα υπήρξε διαρροή με βάση την οποία η πλευρά Σάρατζ δεν υπογράφει την συμφωνία.

Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε καθώς ο Σάρατζ έβαλε την υπογραφή του. Ακόμη Σάρατζ και Χαφτάρ έκαναν παράλληλους διαλόγους με μεσολαβητές και διαιτητές τη Ρωσία, την Τουρκία και κάποιους συνεργάτες. Ωστόσο δεν υπάρχει ούτε μία φωτογραφία στην οποία να φαίνονται μαζί. Η πλευρά Χαφτάρ δεν αποκλείει ότι μπορεί αύριο Τρίτη να εξαναγκάσει τους υπόλοιπους σε ένα νέο γύρο διαβουλεύσεων έως ότου ικανοποιηθεί. Στο μεταξύ η Μόσχα δείχνει να βιάζεται καθώς έχει πετύχει μία πανευρωπαϊκή συμφωνία με τη συμμετοχή της Τουρκίας εν τη απουσία της Αμερικής.

Από την πλευρά του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το απόγευμα της Δευτέρας προεξόφλησε ότι οι συνομιλίες στη Μόσχα θα καταλήξουν σε συμφωνία. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν επιτεύχθηκε, καθώς φάνηκε και στις δηλώσεις Τσαβούσογλου. Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Open TV στην Κωνσταντινούπολη Μαρία Ζαχαράκη, ο τουρκικός Τύπος εστιάζει στο ότι εξασφαλίστηκε μία συμφωνία για κατάπαυση του πυρός αλλά η υπογραφή της πήρε αναβολή για αύριο Τρίτη και αυτό μπορεί να ανατρέψει το θετικό κλίμα που επικρατούσε καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας. 

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΛιβύηΒλαντίμιρ ΠούτινΤουρκία