Κόσμος|17.01.2020 00:21

Έκθεση κόλαφος για Ερντογάν: Η Τουρκία έχει στείλει 3.250 Σύρους στη Λιβύη, οι 19 είναι νεκροί

Κώστας Ασημακόπουλος

Την ώρα που ο ηγέτης του LNA της Λιβύης Στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ βρίσκεται στην Ελλάδα για συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παίζει τα… ρέστα του με την υποστήριξη του Φαγιέζ Μουσταφά αλ-Σαράτζ που ελέγχει την κυβέρνηση που αναγνωρίζει ο ΟΗΕ αλλά ελέγχει μόνο την Τρίπολη.

Σύμφωνα με παρατηρητές οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες και εάν ναυαγήσει η διάσκεψη του Βερολίνου που θα γίνει την Κυριακή η κατάσταση θα γίνει ανεξέλεγκτη. Πριν λίγη ώρα δόθηκε στη δημοσιότητα έκθεση του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία για τις πρακτικές του Ερντογάν αλλά και το μέγεθος της εμπλοκής της Τουρκίας στον εμφύλιο στη Λιβύη.

3,250 μισθοφόροι, 19 θύματα

Σύμφωνα με αυτή η Τουρκία έχει στρατολογήσει 3,250 Σύρους μισθοφόρους. Ο αριθμός των προσληφθέντων μαχητών που έχουν φθάσει στην Τρίπολη έχει αυξηθεί μέχρι σήμερα (στις 16/1) σε περίπου 1.750 «μισθοφόρους» όταν την τελευταία ημέρα του 2019 υπολογίζονταν μόλις σε 150. Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν 19 από αυτούς έχουν σκοτωθεί σε διάφορες μάχες στα περίχωρα της Τρίπολης.

Ο αριθμός των στρατολογημένων μαχητών που έφτασαν στους τουρκικούς καταυλισμούς για εκπαίδευση είναι 1.500, εν μέσω σημαντικών συνεχών προσλήψεων - στρατολογήσεων στην Αφρίν και στις περιοχές "Eufrat Shield".

Οι μισθοί που λαμβάνουν οι μισθοφόροι

Σύμφωνα πάντα με την έκθεση του Παρατηρητηρίου η Τουρκία προσφέρει μισθούς μεταξύ 2.000 και 2.500 δολαρίων ΗΠΑ για κάθε μαχητή με τριμηνιαίο συμβόλαιο ή εξαμηνιαίο συμβόλαιο. Δίνει επίσης υποσχέσεις για αμνηστία μετά το τέλος των εχθροπραξιών αλλά και την παραχώρηση της τουρκικής υπηκοότητας

Όσο μεγαλύτερη ήταν η διάρκεια της σύμβασης, τόσο περισσότερο ο μαχητής θα εισπράξει μεγαλύτερο μισθό. Ένας αριθμός μαχητών που έχουν αποσταλεί στη Λιβύη είναι πρώην μέλη του "κινήματος Hazm" που διαλύθηκε πριν από χρόνια, ενώ άλλοι προέρχονται από τον Σουλεϊμάν Σάχ, τον Σουλτάνο Μουράτ και άλλες παρατάξεις που βρίσκονται μέσα σε περιοχές της Τουρκίας στη Συρία.

Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας

Το Συριακό Παρατηρητήριο επισημαίνει επίσης πως η στρατολόγηση μισθοφόρων είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις που εκδόθηκαν από τα Ηνωμένα Έθνη πριν από περίπου 30 χρόνια.

Ωμή βία από τους Σύρους καταγγέλλει ο Χαφτάρ

Και όλα αυτά ενώ απόψε από τον επίσημο λογαριασμό του LNA υπό την ηγεσία του Χαλίφα Χαφτάρ δημοσιεύονται σκληρές φωτογραφίες που λήφθηκαν από drone και αποδεικνύουν την δολοφονία 9 Λύβιων πολιτών από Σύρους τζιχαντιστές. Οι Λύβιοι πολίτες λόγω του εμφυλίου είχαν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στα περίχωρα της Λιβύης αλλά μετά την εύθραστη εκεχειρία που βρίσκεται σε εφαρμογή από την Κυριακή θέλησαν να επιστρέψουν στις εστίες τους. Τα σπίτια τους όμως έχουν καταλάβει οι Σύροι τζιχαντιστές που δρουν υπό τις οδηγίες του GNA και του Φάρατζ και σύμφωνα με τον LNA τους σκότωσαν εν ψυχρώ.

ΜισθοφόροςΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάντζιχαντιστέςΛιβύηΣύροιΧαλίφα ΧαφτάρΠαρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων