Κόσμος|04.12.2018 14:17

Παρίσι: Η οπισθοχώρηση Μακρόν δεν σταματά τα Κίτρινα Γιλέκα

Newsroom

Έπειτα από εβδομάδες οδομαχιών και βίαιων συγκρούσεων στους δρόμους του Παρισιού, όπου η γαλλική πρωτεύουσα έζησε στιγμές Μάη του '68, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν οπισθοχωρεί μερικώς στο ζήτημα των φόρων στα καύσιμα, «παγώνοντας» για έξι μήνες το εν λόγω νομοσχέδιο. Ωστόσο, η απόφαση αυτή δεν ήταν αρκετή για να σταματήσει το κίνημα των κίτρινων γιλέκων, οι εκπρόσωποι του οποίου δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν ακάθεκτοι μέχρι την τελική νίκη. 

Τα αιτήματα των Κίτρινων Γιλέκων αλλάζουν εύρος και από την ακύρωση της αύξησης στους φόρους των καυσίμων περνούν στην αναδιανομή του πλούτου, στην αύξηση μισθών και συντάξεων και στην επαναφορά του «φόρου αλληλεγγύης» από τους πλουσιότερους της χώρας, τον οποίο και κατάργησε ο Μακρόν μόλις ανέλαβε την προεδρία της Γαλλίας. 

Η γαλλική εφημερίδα «Le Parisien» σχολιάζει σχετικά: «Το μορατόριουμ στην αύξηση του φόρου των καυσίμων, η αντίδραση της κυβέρνησης στα αιτήματα των "Κίτρινων Γιλέκων" δεν ικανοποιεί το κίνημα το οποίο τώρα απαιτεί επανασχεδιασμό της φορολογίας και αύξηση των μισθών». Εκπρόσωπος του κινήματος, ονόματι Μπενζαμίν Κοσί, δήλωσε: «Αυτό το μορατόριουμ του πρωθυπουργού δεν αρκεί. Μετά από τρεις εβδομάδες αποκλεισμών και βίαιων διαδηλώσεων, αυτό είναι ένα πρώτο βήμα. Αποδεικνύει πως όταν υπάρχει πολιτική βούληση, μπορούμε να ακούμε τους ανθρώπους. Τώρα οι Γάλλοι δεν θέλουν ψίχουλα, θέλουν ολόκληρη την μπαγκέτα...Τα Κίτρινα Γιλέκα ζητούν αναπροσαρμογή στους μισθούς αναπηρίας και τις συντάξεις». 

Παρίσικίτρινα γιλέκαΕμανουέλ Μακρόν