Κόσμος|04.12.2018 15:26

CDU: Δίνει τα κλειδιά η Μέρκελ

Έρη Πανσεληνά

Το μέλλον των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και μαζί της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης κρίνεται το ερχόμενο Σάββατο στο Αμβούργο. Οι 1.001 σύνεδροι του κομματικού συνεδρίου του CDU θα επιλέξουν ποια ή ποιος θα αντικαταστήσει την Ανγκελα Μέρκελ στην αρχηγία της παράταξης και ίσως και στην καγκελαρία το 2021:

η στενή συνεργάτις της και γενική γραμματέας του CDU, Ανεγκρέτ Κραμπ - Καρενμπάουερ (αποκαλούμενη και «ΑΚΚ»), που θα διασφαλίσει μια ομαλή συνέχεια, ή ο «βετεράνος» Φρίντριχ Μερτς, παλιός αντίπαλος της Μέρκελ που επιστρέφει στην πολιτική έπειτα από μια δεκαετία δίνοντας υποσχέσεις για ριζικές αλλαγές; Από όλες τις αναλύσεις και τις δημοσκοπήσεις προκύπτει ότι καμία ελπίδα για την αρχηγία δεν έχει ο τρίτος ισχυρότερος υποψήφιος, ο 38χρονος νυν υπουργός Υγείας Γενς Σπαν.

Σύμφωνα με την τελευταία σφυγμομέτρηση, πρώτη στις καρδιές των ψηφοφόρων του CDU είναι η 56χρονη ΑΚΚ με ποσοστό 48% (39% μεταξύ όλων των Γερμανών) και δεύτερος έρχεται ο Μερτς με ποσοστό 35% (26% στο σύνολο των ψηφοφόρων), ενώ ο Σπαν ακολουθεί τελευταίος με 2% και 9%, αντίστοιχα. Φυσικά, η άποψη των ψηφοφόρων δεν καθορίζει το αποτέλεσμα της εσωκομματικής ψηφοφορίας, αλλά είναι ένας πιθανός παράγοντας που θα λάβουν υπόψη τους οι 1.001 σύνεδροι, που στην πλειονότητά τους είναι επαγγελματίες πολιτικοί-βουλευτές, δήμαρχοι ή δημοτικοί σύμβουλοι, και ενδέχεται να λάβουν την πλέον ρεαλιστική απόφαση.

Το «βιογραφικό», λοιπόν, της «μίνι Μέρκελ», όπως αποκαλείται συχνά η πρώην προστατευόμενη της καγκελαρίου Ανεγκρέτ Κραμπ - Καρενμπάουερ, μπορεί να αποδειχθεί ατού από αυτήν την άποψη. Έχει αποδείξει ότι ξέρει να κερδίζει εκλογές και να σχηματίζει πολύπλοκους συνασπισμούς, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί μεγάλο προσόν για το νέο… πολιτικό σκηνικό της Γερμανίας.

Η Κραμπ - Καρενμπάουερ διετέλεσε επτά χρόνια πρωθυπουργός του κρατιδίου του Ζάαρλαντ και ηγήθηκε ενός τρικομματικού συνασπισμού με τους Πρασίνους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP). Επιπλέον, εκτιμάται ότι μια διαρχία θα είναι περισσότερο βιώσιμη με έναν συνδυασμό Κραμπ - Καρενμπάουερ στην αρχηγία του κόμματος και της Μέρκελ στην καγκελαρία, αφού, σε γενικές γραμμές, έχουν κοινές θέσεις και αμφότερες προωθούν την πολιτική της συναίνεσης.

Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι η Κραμπ - Καρενμπάουερ έχει επιδιώξει να αποστασιοποιηθεί από τις μεταναστευτικές θέσεις της καγκελαρίου στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, λέγοντας ότι η χώρα χρειάζεται «έξυπνο καθεστώς συνόρων», κέντρα-τράνζιτ και διμερείς συμφωνίες για ταχεία επαναπροώθηση.

Πιο κοντά στον λαό

Η 56χρονη Ανεγκρέτ Κραμπ - Καρενμπάουερ είναι πιο συντηρητική από τη Μέρκελ, αντίθετη στον γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων, αλλά θερμή υποστηρίκτρια του κατώτατου μισθού και των δικαιωμάτων των εργατών.

Συγχρόνως τονίζει ότι βρίσκεται πιο κοντά στον λαό από τον πλούσιο αντίπαλό της, που επιστρέφει στην πολιτική έπειτα από μια δεκαετία στις επιχειρήσεις. Ο Μερτς, επικεφαλής του γερμανικού παραρτήματος του αμερικανικού επενδυτικού fund BlackRock, αυτοαποκαλείται «άνθρωπος του ελεύθερου εμπορίου» και δήλωσε πρόσφατα ότι η Γερμανία πρέπει να «συμβάλει περισσότερο» στην ΕΕ, καθώς επωφελείται από ένα ευρώ που είναι «υπερβολικά αδύναμο για την οικονομία μας». Είναι μέλος της συντηρητικής πτέρυγας του CDU και έχει εισαγάγει την ιδέα της γερμανικής «Leitkultur», της κυρίαρχης κουλτούρας με την οποία θα έπρεπε να αφομοιωθούν οι μετανάστες υιοθετώντας τις γερμανικές παραδόσεις.

Σημειώνεται ότι η κούρσα για την αρχηγία έχει ευνοήσει ελαφρώς τους Χριστιανοδημοκράτες, οι οποίοι ωστόσο έχουν υποχωρήσει στην πρόθεση ψήφου: Αν αύριο γίνονταν εκλογές, η ένωση CDU/ CSU θα ερχόταν πρώτη με 28% (+2% σε σύγκριση με ένα 15νθήμερο νωρίτερα), οι Πράσινοι δεύτεροι με 21% (-2%) και τρίτο το SPD με 14%, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «Die Welt» και το ειδησεογραφικό δίκτυο ARD.

Ο Σόιμπλε ήθελε να την ανατρέψει

Ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φλέρταρε με την ιδέα να ανατρέψει τη Μέρκελ στη διάρκεια της ελληνικής κρίσης αποκάλυψε χθες ο υποψήφιος για την αρχηγία του CDU, Φρίντριχ Μερτς. Σε δηλώσεις του που προβλήθηκαν χθες το βράδυ σε ντοκιμαντέρ του καναλιού ARD, ο άλλοτε στενός συνεργάτης του τέως υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας αποκάλυψε ότι είχε συζητήσει μαζί του το συγκεκριμένο ενδεχόμενο. «Ηταν μετέωρο το ερώτημα εάν θα αναλάμβανε την καγκελαρία ή όχι. Μου είχε πει τότε: “Εάν κάποτε φτάσουμε εκεί, θα πρέπει να μπορώ να βασιστώ πάνω σου”. Αλλά δεν φτάσαμε εκεί» ανέφερε ο Μερτς.

ΓερμανίαΆνγκελα ΜέρκελCDU