Κόσμος|26.01.2020 11:30

Εκλογές σε Εμίλια-Ρομάνια και Καλαβρία: Ο Σαλβίνι επιχειρεί το comeback

Γιάννης Χαραμίδης

Ο Ματέο Σαλβίνι επιστρέφει στην κεντρική πολιτική σκηνή της Ιταλίας (όχι πως έμεινε ποτέ ουσιαστικά εκτός με τα άπειρα διαδικτυακά -και όχι μόνο- «καμώματά» του) «χτυπώντας» παράλληλα σε Βορρά και Νότο. Οι τοπικές εκλογές σε δύο παραδοσιακές έδρες της Αριστεράς σήμερα αναμένεται να καθορίσουν αφενός την άμεση ή όχι επιστροφή του ακροδεξιού ηγέτη της Λέγκας στην ιταλική πολιτική επικαιρότητα και αφετέρου την ώθηση σε ρήξη του κυβερνητικού σχηματισμού που αποτελεί ο συνασπισμός των Πέντε Αστέρων και του Δημοκρατικού Κόμματος.

Η επαρχία Εμίλια-Ρομάνια στον Βορρά της Ιταλίας, που αποτελεί εδώ και τουλάχιστον 70 χρόνια το πιο ακριβό «κόσμημα» στο στέμμα της ιταλικής Αριστεράς, κινδυνεύει να πέσει στα χέρια της άκρας Δεξιάς, και πιο συγκεκριμένα ενός «Δούρειου Ιππου» γένους θηλυκού… που ακούει στο όνομα Λουτσία Μποργκοντζόνι. Τα «κεκτημένα», όμως, κάθε άλλο παρά δεδομένα θα πρέπει να θεωρούνται πλέον…

Ο Ματέο Σαλβίνι, οι «άσπονδοι» πλέον φίλοι τού Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και οι «παραδοσιακοί» νοσταλγοί του ναζισμού «Αδελφοί της Ιταλίας» συμπορεύθηκαν τόσο το 2018 στις εθνικές εκλογές όσο και έναν χρόνο αργότερα στις ευρωεκλογές. Το επώνυμο Μποργκοντζόνι είναι άμεσα συνδεδεμένο με έναν θρύλο της Αριστεράς του ιταλικού Βορρά, τον Αλντο Μποργκοντζόνι, γνωστό Ιταλό ζωγράφο και κυρίως μέλος της ιταλικής Εθνικής Αντίστασης… Ο Ματέο Σαλβίνι κατάφερε να βάλει κάτω από τις ακροδεξιές «φτερούγες» της Λέγκας την εγγονή του Αλντο Μποργκοντζόνι και να την κάνει ένα από τα φαβορί στις σημερινές τοπικές εκλογές της ιταλικής επαρχίας.

Η συγκεκριμένη επιλογή ερμηνεύεται από πολιτικούς αναλυτές στη γείτονα ως μια στοχευμένη κίνηση από την πλευρά του αντιμεταναστευτικού ρήτορα, προκειμένου όχι μόνο να επιστρέψει με τρόπο «βροντερό» στα πολιτικά πράγματα, αλλά παράλληλα να φέρει τα Πέντε Αστέρια και το Δημοκρατικό Κόμμα -που κυβερνούν τη χώρα- σε εξαιρετικά δυσχερή θέση. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η νίκη στην Εμίλια-Ρομάνια θα κριθεί στο νήμα, με τον υποψήφιο που στηρίζουν το Δημοκρατικό Κόμμα και συνολικά η Αριστερά, Στέφανο Μπονατσίνι, να προηγείται της ακροδεξιάς υποψηφίου με διαφορά 1-2 μονάδων.

Εκλογές σήμερα, όμως, διεξάγονται και στον ιστορικό ιταλικό Νότο. Η Καλαβρία, ακόμα μία παραδοσιακή επαρχία της Αριστεράς, φαίνεται πως πολύ σύντομα θα βαφτεί «σκούρα» μπλε. Ο Ματέο Σαλβίνι, γόνος του ιταλικού Βορρά και θιασώτης μέχρι πριν από έναν χρόνο του δόγματος «ο Νότος είναι απλά μια βδέλλα για τη χώρα» (κατά δήλωσή του), έχει πλέον προχωρήσει σε μια ριζική αλλαγή ή, κατά το ελληνικότερον, «κυβίστηση»… Πλέον ο «πολυμήχανος» Ματέο σε προεκλογικές του συγκεντρώσεις προωθεί την «πιασάρικη» ατάκα «πρώτα η Καλαβρία και μετά η Ιταλία» και με λόγο «πύρινο» κατά των προσφύγων και των μεταναστών φαίνεται να κατακτά τις «καρδιές» των ταλαιπωρημένων Ιταλών της περιοχής.

Η υποψήφια που ανοιχτά στηρίζει η Λέγκα, Τζόλε Σαντέλι, θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα κερδίσει τις εκλογές, καθώς, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις της 7ης Ιανουαρίου, προηγείται του ανεξάρτητου -υποστηριζόμενου από την Αριστερά- υποψηφίου Φιλίπο Καλίπο με 14 μονάδες διαφορά. Ο ακροδεξιός πρώην αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης είναι σαφές πως δεν στοχεύει να ασχοληθεί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είναι επίσης σαφές πως ο απώτερος σκοπός του είναι να πάρει δύο νίκες γοήτρου που θα δώσουν το τελικό χτύπημα στον κεντροαριστερό συνασπισμό, ο οποίος κλυδωνίζεται επικίνδυνα το τελευταίο διάστημα. Εάν καταφέρει να επικρατήσει και στις δύο επαρχίες, είναι σαφές πως θα «σκληρύνει» περαιτέρω την εθνικιστική ρητορική του, απαιτώντας και πιέζοντας -δυστυχώς με επιχειρήματα- για πρόωρες εκλογές. Για εκλογές που θα τον φέρουν όχι μόνο επίσημα ξανά στο πολιτικό προσκήνιο αλλά και σε θέση οδηγού στα πολιτικά πράγματα της Ιταλίας.

Την παραίτησή του από την ηγεσία του συγκυβερνώντος Κινήματος των Πέντε Αστέρων στην Ιταλία υπέβαλε την περασμένη Πέμπτη ο Λουίτζι ντι Μάιο, καθώς το κόμμα προσπαθεί να συγκρατήσει το κύμα αποχωρήσεων που απειλεί την εύθραυστη κυβερνητική πλειοψηφία στη Γερουσία. Ο Ντι Μάιο, πάντως, θα παραμείνει στο υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας – πόστο που κατέχει από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε τόνισε ότι θα σεβαστεί τις αποφάσεις του υπουργού Εξωτερικών. «Είμαι σίγουρος ότι θα αναλάβει με αίσθημα μεγάλης υπευθυνότητας μια τέτοια πρωτοβουλία» δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL 102.5, αρνούμενος να προβεί σε περαιτέρω σχόλια.

Αν και η αποχώρηση του Ντι Μάιο από την ηγεσία του κόμματος δεν αναμένεται να ρίξει την κυβέρνηση, ωστόσο έρχεται σε μια κρίσιμη περίοδο για τον εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό (που απαρτίζεται από τους Πεντάστερους, το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα και το Italia Via του πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι) και υπογραμμίζει τις εντάσεις μέσα στο αντισυστημικό κίνημα που καταποντίζεται -εν μέσω αποχωρήσεων στελεχών του- στις δημοσκοπήσεις. Η παραίτηση Ντι Μάιο έρχεται μόλις δύο ημέρες μετά την παραίτηση ακόμη δύο βουλευτών των Πεντάστερων. Το κόμμα συνολικά έχει χάσει περισσότερα από 15 μέλη -ανάμεσά τους και τον πρώην υπουργό Παιδείας Λορέντζο Φιοραμόντι- αφότου σύναψε την κυβερνητική συμμαχία με το Δημοκρατικό Κόμμα στα τέλη του περασμένου καλοκαιριού.

ΚαλαβρίαΜατέο ΣαλβίνιΛουτσία ΜποργκοντζόνιΕμίλια-ΡομάνιαΤζόλε Σαντέλι