Κόσμος|03.02.2020 14:17

Τζιχαντιστής ο δράστης της επίθεσης με μαχαίρι στο Λονδίνο

Newsroom

Η επίθεση με μαχαίρι που προκάλεσε τον τραυματισμό τριών ανθρώπων στο νότιο Λονδίνο είναι «ισλαμιστικού χαρακτήρα» και ο δράστης, τον οποίο σκότωσε η αστυνομία, έφερε πάνω του έναν ψεύτικο «μηχανισμό», σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου.

Πιο συγκεκριμένα δύο γυναίκες τραυματίστηκαν ελαφρά και ένας άνδρας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, από την επίθεση με μαχαίρι που σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής σε πολυσύχναστη λεωφόρο στο νότιο Λονδίνο.

Σε ανακοίνωσή της η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου διευκρίνισε ότι πράκτορες της αντιτρομοκρατικής μονάδας βρίσκονταν εκεί «στο πλαίσιο μιας προληπτικής επιχείρησης», υποδηλώνοντας ότι ο δράστης της επίθεσης παρακολουθείτο, όπως είχαν μεταδώσει βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

«Το περιστατικό κρίθηκε γρήγορα ότι είναι τρομοκρατική ενέργεια ισλαμιστικού χαρακτήρα», ανέφερε σε ανακοίνωση.

Περίπου στις 14:00, τοπική ώρα, ένας άνδρας επιτέθηκε με μαχαίρι σε περαστικούς, ενώ λίγο αργότερα δέχθηκε πυροβολισμούς από τους αστυνομικούς της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου και έπεσε νεκρός.

Άμεση ήταν αντίδραση των αρχών καθώς στο σημείο έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ελικόπτερα και ασθενοφόρα. Στις πρώτες δηλώσεις του μετά την επίθεση, ο δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Καν, συνεχάρη τους αστυνομικούς για την αντίδρασή τους.

Ποιος ήταν ο 19χρονος τζιχαντιστής 

Όπως αναφέρει η Daily Mail, ο Sudesh Amman, που αναγνωρίστηκε ως ο δράστης της επίθεσης, είχε αποφυλακιστεί μόλις πριν από λίγες μέρες, καθώς εξέτιε ποινή φυλάκισης 3,5 ετών για 13 υποθέσεις σχετικές με την τρομοκρατία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο 19χρονος ονειρευόταν να κάνει τρομοκρατική επίθεση με μαχαίρι ή με οξύ οδηγώντας μοτοποδήλατο, ενώ μοιραζόταν προπαγανδιστικό υλικό της Αλ Κάιντα μέσω ενός γκρουπ στο WhatsApp που είχε φτιάξει η οικογένειά του. Καταδικάστηκε σε φυλάκιση 3 ετών και 4 μηνών τον Δεκέμβριο του 2018, αφού ομολόγησε κατοχή και διανομή τρομοκρατικών εγγράφων.

επίθεση με μαχαίριΛονδίνοτζιχαντιστής