Κόσμος|06.02.2020 16:36

EE: Δίκη για εμφύτευμα στήθους αλλάζει τα δεδομένα στην ιατρική ασφάλιση

Μαρία Ψαρά

Η RB, γερμανίδα ασθενής, έλαβε το 2006 στη Γερμανία ελαττωματικά εμφυτεύματα στήθους που κατασκευάζει η Poly Implant Prèse S.A. («PIP»), μια γαλλική επιχείρηση που βρίσκεται πλέον σε πτώχευση.

Δεδομένου ότι τα εμφυτεύματα αυτά περιείχαν μη εγκεκριμένη βιομηχανική σιλικόνη, η RB ζητεί αποζημίωση ενώπιον των γερμανικών δικαστηρίων από τη γαλλική ασφαλιστική εταιρεία Allianz IARD, που έχει αναλάβει την υποχρεωτική ασφάλιση της αστικής ευθύνης της PIP. Ωστόσο, η σύμβαση ασφάλισης περιλαμβάνει ρήτρα εδαφικότητας που περιορίζει την κάλυψη στις ζημίες που προκλήθηκαν μόνο στη Γαλλία.

Έτσι, τα εμφυτεύματα της PIP που εξήχθησαν σε άλλο κράτος μέλος και χρησιμοποιήθηκαν εκεί δεν καλύπτονται από τη σύμβαση ασφάλισης. Στο πλαίσιο αυτό, τo Oberlandesgericht Frankfurt am Main (Γερμανία) ρώτησε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εάν το γεγονός ότι η PIP ασφαλίστηκε από την Allianz μόνο για ζημία που προκλήθηκε από τα εμφυτεύματά της στη Γαλλία συμβιβάζεται με την αρχή της απαγόρευσης των διακρίσεων λόγω ιθαγένειας.

Η υπόθεση τελεί υπό διάσκεψη στο Δικαστήριο. Κατά τoν γενικό εισαγγελέα, ο εδαφικός περιορισμός της ασφάλισης αστικής ευθύνης στη Γαλλία για τη χρήση ιατροτεχνολογικών προϊόντων δεν αντιτίθεται στο δίκαιο της Ένωσης. Η απόφαση, ωστόσο, θα εκδοθεί αργότερα.

ασφάλισηΓερμανίαευρωπαϊκό δικαστήριο