Κόσμος|12.02.2020 17:16

Σύγκρουση Αμερικανών - Κούρδων στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας

Newsroom

Αμερικανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ κατά Κούρδων πιστών στο καθεστώς στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας, με αποτέλεσμα έναν νεκρό. Οι Αμερικανοί στρατιώτες είχαν σταματήσει στην περιοχή Χασέκε, όπου δέχτηκαν επίθεση πλήθους που προσπάθησε να αποτρέψει τη διέλευσή τους προς το Καμισλί. Σύμφωνα με το SANA (Συριακό Πρακτορείο Ειδήσεων), άλλος ένας πολίτης τραυματίστηκε.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων χαρακτήρισε το πλήθος που προσπαθούσε να αποτρέψει τη διέλευση των Αμερικανών ως «πιστό στο καθεστώς». Οι ντόπιοι που συνεπλάκησαν κατέστρεψαν τέσσερα οχήματα Αμερικανών στρατιωτών. Τότε εκείνοι κάλεσαν ενισχύσεις, με πέντε πλήρως εξοπλισμένα οχήματα να κάνουν την εμφάνισή τους.

Πηγές αναφέρουν πως αυτοί που προσπάθησαν να ανακόψουν την πορεία των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ ήταν άντρες του καθεστώτος, οι λεγόμενοι «Σαμπιχά». Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ένας άντρας, μάλλον κουρδικής καταγωγής, έπεσε νεκρός από πυροβολισμούς των Αμερικανών. Οι «Σαμπιχά», όπως αναφέρεται, απάντησαν. Μετά το περιστατικό, και αφού οι Αμερικανοί επέστρεψαν στη βάση τους, το πλήθος διαλύθηκε.

Στο Bweir al-Bouassi, ένα άλλο κοντινό χωριό, ντόπιοι, πάλι, προσπάθησαν να εμποδίσουν τη διέλευση Αμερικανών στρατιωτών πετώντας πέτρες. Μάλιστα, νεαροί άντρες ανέβηκαν σε αμερικανικό στρατιωτικό όχημα και αφαίρεσαν την αμερικανική σημαία. Αργότερα, οι Αμερικανοί προχώρησαν σε χτυπήματα από αέρος, ενώ ξέσπασαν συγκρούσεις ανάμεσα σε Αμερικανούν και ντόπιους στην περιοχή Khirbet Amo. Οπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας, Anadolu, μετέδωσε ότι έγιναν δύο αεροπορικές επιδρομές.

T

Οι συγκρούσεις αυτές είναι συνέχεια των δηλώσεων που είχε κάνει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, μετά την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Συρίας - Τουρκίας. Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός αξιωματούχος τη Δευτέρα (11/2) είχε «τιτιβίσει»:  «Οι συνεχιζόμενες επιθέσεις του καθεστώτος Ασαντ και της Ρωσίας πρέπει να σταματήσουν. Έστειλα τον Τζιμ Τζέφρι στην Αγκυρα για να συντονίσω τα βήματα για να απαντήσω σε αυτή την κατάσταση, σε αυτή την αποσταθεροποιητική επίθεση. Τουρκία, είμαστε στο πλευρό σας ως σύμμαχοι».

T

ΣυρίαΚούρδοιΑμερικανοίΤουρκία