Κόσμος|12.02.2020 19:20

Κοροναϊός: 2.257 άτομα από το πλοίο Westerdam έψαχναν για μέρες λιμάνι να βγουν

Newsroom

Η Καμπότζη συμφώνησε να επιτρέψει στο κρουαζιερόπλοιο «MS Westerdam», το οποίο έχουν αρνηθεί να δεχθούν αρκετές χώρες λόγω φόβων ότι υπάρχει σε αυτό κρούσμα του νέου ιού Covid-19, να ελλιμενιστεί και να αποβιβαστούν οι επιβάτες του, όπως ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία Holland America Line.

Η Άντζελ Τζόουνς βρισκόταν μέχρι πρότινος σε μια κρουαζιέρα… χωρίς προορισμό. Για σχεδόν δύο εβδομάδες, η σύμβουλος επιχειρήσεων από την αμερικανική πολιτεία της Τζόρτζια βρίσκεται στη θάλασσα στο «MS Westerdam», ένα πλοίο με υγιείς επιβάτες το οποίο έχουν αρνηθεί να δεχθούν η Ιαπωνία, η Ταϊβάν, το Γκουάμ και οι Φιλιππίνες καθώς υπάρχουν φόβοι ότι κάποιος στο κρουαζιερόπλοιο μπορεί να έχει προσβληθεί από τον ιό Covid-19. Τον κοροναϊ,ό δηλαδή, ο οποίος μετονομάστηκε έτσι σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του ΠΟΥ.

Το «MS Westerdam», με 1.455 επιβάτες και 802 μέλη πληρώματος, θα ελλιμενιστεί αύριο στο λιμάνι της Καμπότζης Σιχανούκβιλ, σύμφωνα με την εταιρεία. Η Ταϊλάνδη, η Ιαπωνία, η Ταϊβάν, το Γκουάμ και οι Φιλιππίνες αρνήθηκαν να δεχθούν το κρουαζιερόπλοιο, με τους υπεύθυνους του πλοίου να υποστηρίζουν ότι δεν μεταφέρει ασθενείς.

T

Η τελευταία χώρα που αρνήθηκε να δεχθεί το πλοίο, που έχει 1.455 επιβάτες και 802 μέλη πληρώματος, ήταν η Ταϊλάνδη, της οποίας ο υπουργός Υγείας αρνήθηκε δημοσίως να δώσει άδεια στο «Westerdam» να ελλιμενιστεί.

«Προσπαθούμε να διατηρούμε τις ελπίδες μας, διότι αυτό είναι όλο που έχουμε: να συνεχίσουμε να ελπίζουμε. Αλλά κάθε μέρα, αυτό γίνεται λίγο πιο δύσκολο όταν μας απορρίπτει η μία χώρα μετά την άλλη», δήλωσε η Τζόουνς μέσω μαγνητοσκοπημένου μηνύματος στο Reuters.

Όπως πολλοί πάνω στο πλοίο, η Τζόουνς επιβιβάστηκε στο Χονγκ Κονγκ για μια κρουαζιέρα στην περιοχή στις αρχές Φεβρουαρίου. Επρόκειτο να είναι μια κρουαζιέρα δύο εβδομάδων, αλλά καθώς το διάστημα αυτό παρήλθε αυτή την εβδομάδα, υπάρχουν ανησυχίες για τις προμήθειες σε καύσιμα και τρόφιμα. Πολλοί από τους επιβάτες είναι μεγαλύτερης ηλικίας και μπορεί να ξεμείνουν από φάρμακα.

Ελπίζουμε ότι απλά κάποια χώρα θα μας δει ως…. ανθρώπους από πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, που βρισκόμαστε κυριολεκτικά στο έλεός της για να μας επιτρέψει να γυρίσουμε σπίτι μας» δήλωσε η Τζόουνς.

Για σκοτώσουν τον χρόνο τους, το πλήρωμα έχει οργανώσει δεκάδες δραστηριότητες να κρατήσει απασχολημένο τον κόσμο, όπως δήλωσαν στο Reuters τουρίστες που βρίσκονται στο κρουαζιερόπλοιο.

Στις πρώτες φωτογραφίες που εμφανίστηκαν σήμερα σε μέσα ενημέρωσης για τη ζωή επάνω στο πλοίο, κάποιοι φαίνονται να παίζουν σκάκι ή να φτιάχνουν παζλ, ενώ αναμένουν ενημέρωση για το πώς και πότε θα μπορέσουν να επιστρέψουν στο σπίτι τους. Άλλες δραστηριότητες περιλαμβάνουν λεύκανση δοντιών, τουρνουά πόκερ, δοκιμές ουίσκι, ακόμα και μια διάλεξη για τη σύγχρονη Κίνα, σύμφωνα με επιβάτες του πλοίου και αντίγραφο του προγράμματος των εκδηλώσεων που είδε το Reuters.

T

κρουαζιερόπλοιοΚαμπότζηΚορονοϊός