Κόσμος|21.02.2020 22:14

Κοροναϊός: Στην Αθήνα οι Έλληνες του Diamond Princess με πολυεθνική επιχείρηση

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η μεταφορά των Ελλήνων επιβατών του Diamond Princess από το Τόκιο. Η μεταφορά των επιβατών του Diamond Princess που βρίσκεται εδώ και μέρες σε καραντίνα λόγω του κοροναϊου, θα περάσει αρχικά από τη Λιουμπλιάνα και έπειτα από το Βερολίνο καθώς πιθανότατα υπάρχουν Σλοβένοι και Γερμανοί πολίτες.

Παράλληλα τα ξημερώματα του Σαββάτου και συγκεκριμένα στις 05:00 (06:00 ώρα Ελλάδος) οι επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess αναμένονται στη Ρώμη όπου και θα μείνουν οι Ιταλοί πολίτες.

Στη συνέχεια με στρατιωτικό αεροσκάφος C27 θα μεταφερθούν στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας. Από εκεί θα μετακινηθούν σε ένα από τα νοσοκομεία αναφοράς. Οι πιθανότεροι προορισμοί είναι το Θριάσιο λόγω του ότι βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας, ή το νοσοκομείο «Σωτηρία» στο οποίο είχαν νοσηλευθεί και προηγούμενα πιθανά κρούσματα του κοροναϊού.

Το συντονισμό της επιχείρησης έχει το υπουργείο Εξωτερικών. Ωστόσο τα κλιμάκια του υπουργείου Υγείας θα αναλάβουν δράση αμέσως μετά την έλευση τους στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας.

Επαναπατρίζονται Αμερικανοί επιβάτες κρουαζιερόπλοιων παρά τις ενστάσεις των ειδικών

Δεκατέσσερις Αμερικανοί που είχαν προσβληθεί από τον κοροναϊό επέστρεψαν στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, παρά τις περί του αντιθέτου συστάσεις του Αμερικανικού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου (CDC), σύμφωνα με την εφημερίδα «Washington Post».

Οι Αμερικανοί ταξίδευαν με το πλοίο «Diamond Princess», όπου σημειώθηκαν πολλά κρούσματα. Στις 16 Φεβρουαρίου, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών παρέλαβε τους 328 Αμερικανούς επιβάτες από το λιμάνι της Γιοκοχάμα, όπου είχε αγκυροβολήσει το πλοίο, και τους γύρισε στην πατρίδα τους. «Δεν συνιστούμε την επιστροφή των νοσούντων» δήλωσε το αμερικανικό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου. 

ΚορονοϊόςDiamond Princessνοσοκομείο ΣωτηρίαΘριάσιο νοσοκομείοΚίνα