Κόσμος|07.12.2018 18:18

Υπόθεση Huawei: Η Ε.Ε. φοβάται διαρροή απόρρητων εγγράφων στην Κίνα

Newsroom

Συνεχίζονται οι εξελίξεις στην υπόθεση της Huawei, μετά και τη σύλληψη της κόρης του προέδρου της εταιρείας, Μενγκ Ουάνγκζου, καθώς ο επίτροπος σε θέματα τεχνολογίας στην Ε.Ε., Andrus Ansip δήλωσε την Παρασκευή την ανησυχία του ότι είναι πιθανό η εταιρεία συνεργαστεί με την κινεζική κυβέρνηση για τη διαρροή απόρρητων πληροφοριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

«Πρέπει να ανησυχούμε για την Huawei ή άλλες κινεζικές εταιρείες; Νομίζω πως πρέπει να ανησυχούμε», δήλωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι τα τσιπ της Huawei θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από την Κινεζική Υπηρεσία Πληροφοριών. 

Παγκόσμια ανησυχία

Δεν είναι μόνο η Ευρωπαϊκή Ένωση που εκφράζει δημόσια ανησυχίες για ζητήματα ασφαλείας σχετικά με την Huawei. Πρόσφατα, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία απαγόρευσαν στην εταιρεία να αναπτύξει δίκτυο 5G, βασιζόμενοι σε «κενά ασφαλείας». 

Επιπλέον, η ιαπωνική εφημερίδα Yomiuri φιλοξένησε δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο αξιωματούχοι της κυβέρνησης έψαχναν τρόπους για να αποκλείσουν τη Huawei από τη συμμετοχή σε δημόσιους διαγωνισμούς τηλεπικοινωνιών. 

Η απάντηση της εταιρείας 

Από την πλευρά της, η εταιρεία τονίζει σε ανακοίνωσή της αναφορικά με τις σχέσεις της με την κινεζική κυβέρνηση ότι «δεν έχει ζητηθεί ποτέ από τη Huawei να παρέμβει σε οποιαδήποτε δίκτυα και δεν θα ανεχτεί καμία τέτοια συμπεριφορά αν ποτέ αυτή υπάρξει». 

Ευρωπαϊκή ΈνωσηΚίναHuaweiδιαρροή