Κόσμος|25.02.2020 16:03

Ερντογάν: Θα δω τον Πούτιν στις 5 Μαρτίου – Κρεμλίνο: Δεν υπάρχει συνάντηση

Μαρία Ζαχαράκη

Μεγαλώνει η «ασυνεννοησία» μεταξύ Άγκυρας-Κρεμλίνου και η απόσταση μεταξύ Ερντογάν-Πούτιν λόγω των εξελίξεων στο Ιντλίμπ της Συρίας. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε σήμερα συνάντηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στις 5 Μαρτίου στην Τουρκία, ωστόσο το Κρεμλίνο δήλωσε πλήρη άγνοια.

«Δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ Μακρόν, Μέρκελ και Πούτιν. Αλλά εμείς, στη χειρότερη περίπτωση, θα συναντηθούμε με τον κ. Πούτιν την ημερομηνία που έχουμε ορίσει, δηλαδή στις 5 Μαρτίου. Με τον ερχομό του εδώ, μετά την τηλεφωνική μας επικοινωνία, θα έχουμε και μία τετ α τετ συνάντηση. Έτσι έχει η κατάσταση. Μπορεί στην Κωνσταντινούπολη, μπορεί στην Άγκυρα. Δεν έχει διαφορά» δήλωσε το πρωί ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν αναχωρώντας για το Αζερμπαϊτζάν, για να έρθει η αποστομωτική απάντηση του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ, ότι «τέτοιο ραντεβού δεν υπάρχει στην ατζέντα του Βλαντίμιρ Πούτιν».

«Είπα στον Πούτιν ότι οι πρόσφυγες είναι προ των πυλών»

Ο Τούρκος πρόεδρος, κληθείς να σχολιάσει τα αποτελέσματα της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν και αν υπάρχουν εξελίξεις για το Ιντλίμπ, απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση, λέγοντας μόνο ότι «μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας υπάρχει μια διαδικασία σε εξέλιξη τόσο για το Ιντλίμπ όσο και για τη Λιβύη», εκφράζοντας, ωστόσο, δυσαρέσκεια για τη μεγάλη -όπως τη χαρακτήρισε- στήριξη που παρέχει η Μόσχα στον Άσαντ.

«Έχουμε αποδείξεις όσο και αν το αρνούνται. Δεν είμαστε απλά αναγκασμένοι να παίρνουμε μέρος σε αυτόν τον αγώνα, είμαστε καταδικασμένοι», δήλωσε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στους πρόσφυγες που πιέζουν στα σύνορα με την Τουρκία.

«Όταν οι πρόσφυγες αυτή τη στιγμή έχουν φτάσει τα 3 εκατομμύρια στα σύνορά μας, εμείς θα καθίσουμε με σταυρωμένα τα χέρια; Στη χώρα μας βρίσκονται 3.5 με 4 εκατομμύρια Σύροι. Αυτά τα είπα στον Πούτιν», ανέφερε.

Και η Λιβύη στην ατζέντα Ερντογάν-Πούτιν

Ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι εκτός από τη Συρία συζητάει παράλληλα και το θέμα της Λιβύης με τη Μόσχα και εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την παρουσία των Ρώσων μισθοφόρων «Βάγκνερ» στη Λιβύη.

«Υπάρχει ένα άτομο χωρίς καμία νομιμότητα που λέγεται "Χαφτάρ". Δυστυχώς, και η Ρωσία διαθέτει εκεί μια δύναμη κρούσης 2.500 αντρών που αποκαλείται "Βάγκνερ". Γνωρίζουμε ότι η οικονομική βοήθεια παρέχεται από το Αμπού Ντάμπι και ότι στηρίζουν τον Χαφτάρ» ανέφερε.

Παίρνουμε όλα τα μέτρα για τον κοροναϊό

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στη νέα παγκόσμια «απειλή», τον κοροναϊό, λέγοντας ότι «όποια μέτρα λαμβάνονται στην Ιταλία ή αλλού είμαστε υποχρεωμένοι να τα λάβουμε κι εμείς. Από όπου και να προέρχεται η απειλή, εμείς δεν θα διστάσουμε να πάρουμε μέτρα».

συνάντησηΒλαντίμιρ ΠούτινΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν