Κόσμος|05.03.2020 14:13

Κομισιόν: Επιπλέον 50 εκατ. ευρώ στην Τουρκία για τους Σύρους πρόσφυγες

Μαρία Ψαρά

Επιπλέον ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ για τη συνέχιση των προγραμμάτων προστασίας και υγείας στην Τουρκία αποφάσισε να χορηγήσει η ΕΕ για το 2020. Κατά τη διάρκεια αποστολής στο Γκαζιαντέπ στην Τουρκία, ο Επίτροπος Lenarčič επισκέφθηκε τις υποδομές όπου φιλοξενούνται Συροι πρόσφυγες, οπως και εταίρους της Ε.Ε. που παρέχουν διασυνοριακή βοήθεια στην Ιντλίμπ.

Ο κ. Janez Lenarčič, αρμόδιος για τη διαχείριση κρίσεων, δήλωσε πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αποφασισμένη να βοηθήσει τους πρόσφυγες στην Τουρκία. Έχω ακούσει από πρώτο χέρι από τους πρόσφυγες πόσο σημαντικά είναι τα προγράμματα βοήθειας της ΕΕ όχι μόνο επειδή βοηθούν στην κάλυψη των βασικών αναγκών τους, αλλά και επειδή τους δίνουν την ελπίδα να μπορούν να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Τους διαβεβαίωσα ότι δεν είναι μόνοι. Η Ε.Ε. είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να υποστηρίζει τους πρόσφυγες στην Τουρκία». Χάρη στη χρηματοδότηση της ΕΕ, οι οργανώσεις ανθρωπιστικών εταίρων παρέχουν 1,7 εκατομμύρια πρόσφυγες στην Τουρκία με μηνιαία βοήθεια μέσω του προγράμματος ESSN (Emergency Social Security Net).

Η Ε.Ε. χρηματοδοτεί επίσης εκπαιδευτικά προγράμματα, όπως τα «Κονσέρβα μετρητών υπό όρους για την εκπαίδευση» (CCTE), προς όφελος περισσότερων από 600.000 παιδιών που παρακολουθούν τακτικά το σχολείο. Ορισμένα άλλα προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας αντιμετωπίζουν ζητήματα προστασίας, όπως νομική συμβουλευτική, ψυχοκοινωνική υποστήριξη, πρόσβαση σε αστικές τεκμηρίωση και εξειδικευμένες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης.

ΣυρίαπρόσφυγεςΤουρκία