Κόσμος|09.03.2020 13:33

Παραμένουν τα «σύννεφα» στις σχέσεις Ρωσίας - Τουρκίας

Θανάσης Αυγερινός

Στον απόηχο της συνάντησης του Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η ρωσική πλευρά «καταγγέλλει» οργανωμένη καμπάνια επιθέσεων κατά του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα και υπενθυμίζει ότι δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η δίκη για τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη το 2016 στην Κωνσταντινούπολη. Εξάλλου, αντιπροσωπεία του ρωσικού υπουργείου Άμυνας θα συναντηθεί με αντίστοιχη του τουρκικού στην Άγκυρα για το φλέγον θέμα του πολεμικού σκηνικού στη Συρία.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν τα οκτώ τουρκικά φυλάκια στο Ιντλιμπ, τα οποία είναι περικυκλωμένα πλέον από τον συριακό στρατό και ανεφοδιάζονται από τη ρωσική στρατονομία, που εγγυάται την ασφάλειά τους. Εξάλλου, άνοιξε η αρτηρία Μ5 για οδικές μετακινήσεις μεταξύ Χαλεπίου — Δαμασκού με αποτέλεσμα να διεξάγονται κανονικά οι ρωσικές περιπολίες σε όλη τη Βόρεια Συρία και μέρος του Ίντλιμπ, ενώ κατέστη δυνατή η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στα περίχωρα του Χαλεπίου.

Κατακόρυφη πτώση για το ρούβλι

Μεγάλος προβληματισμός επικρατεί στη Μόσχα για την κατακόρυφη πτώση του ρουβλίου, λόγω της πτώσης της τιμής του πετρελαίου. Ο ΟΠΕΚ ζήτησε να μειωθεί η παραγωγή για να στηριχθούν οι τιμές, η ρωσική πλευρά «όχι» με αποτέλεσμα να αυξήσει την παραγωγή της η Σαουδική Αραβία και να πουλάει πιο φθηνά στην Κίνα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, η τιμή να πέφτει κατά 30%, με την πτώση να είναι η μεγαλύτερη από τον Πόλεμο του Κόλπου το 1991 και της εισβολής των ΗΠΑ στο Ιράκ.

πετρέλαιοΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΣυρίαΒλαντίμιρ Πούτιν