Κόσμος|10.03.2020 20:31

Βουλευτής του Die Linke: Έτσι θα αντιμετωπιστούν οι νεοναζί στα σύνορα

Ιωάννα Κλεφτόγιαννη

Η Καταρίνα Κένιγκ – Πρόις, η βουλευτής του αριστερού κόμματος Die Linke στη Θουριγγία, που έκανε γνωστό την περασμένη βδομάδα πως “Νεοναζί από τη Γερμανία προσπαθούν να προσεγγίσουν τα ελληνοτουρκικά σύνορα”, μας προειδοποιεί, στην επικοινωνία που είχαμε μαζί της, ότι και σήμερα συμπατριώτες της Νεοναζί συρρέουν στα σύνορα του ‘Εβρου, όπου στις 23 του μήνα οργανώνουν μια φιλόδοξη «πατριωτική» φιέστα, με συρματοπλέγματα ανά χείρας, προκειμένου  να αποκαταστήσουν τη συνοριακή περίφραξη, όπου τυχόν έχει καταστραφεί!  

Τη ρωτάω για ζητήματα ευρωπαϊκά και μου απαντά ότι δεν τα παρακολουθεί, γιατί  έχει αφοσιωθεί στην έρευνα των κινήσεων των  Γερμανών Νεοναζί και των διασυνδέσεών τους με Νεοναζί άλλων χωρών, ακολουθώντας τα χνάρια τους πραγματικά σαν ντετέκτιβ. Είναι στοχοπροσηλωμένη.

«Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα νομικά μέσα για να εμποδίσουμε τους Γερμανούς νεοναζί να φτάσουν στην Ελλάδα», μας προειδοποιούσε προ ημερών. Τελικά, Γερμανοί και Αυστριακοί ομοϊδεάτες τους, έφτασαν στη Λέσβο. Συμμετείχαν σε επεισόδια, δέχτηκαν επιθέσεις από αντιφασίστες, φυγαδεύτηκαν απ΄την ελληνική αστυνομία και θεάθηκαν να παρακολουθούν να  παραδίδεται στις φλόγες το σχολείο της προσφυγικής δομής «One Happy Family» στο νησί. Είχαν εμπλοκή κι οι ίδιοι; Δεν το γνωρίζει η Κένινγκ. 

Ξέρει πάντως ότι στο κάλεσμα που υπογράφει, στέλνοντας «πατριωτικούς χαιρετισμούς», ο νεοναζί Erik Grazian, έχουν κληθεί να  συγκεντρωθούν σήμερα στις 6μ.μ. στα ελληνοτουρκικά σύνορα  μέλη της Patriotic Opposition Europe Berlin. Σύμφωνα με το ίδιο κάλεσμα, προσθέτει η Κένινγκ, η νεοναζιστική ομάδα θα παραμείνει για μια ολόκληρη εβδομάδα στον ‘Εβρο “για να στηρίξουμε τον πληθυσμό στα σύνορα”, όπως  σημειώνει ο Grazian.

Ειδικότερα, στις 23 του μήνα, θα ξεκινήσουν τον μακροπρόθεσμο στόχο του  σχηματισμού  μιας “γέφυρας” για τους Έλληνες “πατριώτες” που θα ήθελαν να ενωθούν μαζί τους για να κατευθύνουν τη “δράση βοήθειας”. “Ένα από τα πράγματα που θα φέρουμε μαζί μας θα είναι συρματοπλέγματα! Θα συμβάλλουμε συμβολικά στην αποκατάσταση των φραχτών όπου έχουν ήδη καταστραφεί από τους εισβολείς και τον τουρκικό στρατό. Ταυτόχρονα, θα δείξουμε στους ανθρώπους στη Γερμανία ότι ακόμη και χωρίς δωρεές είναι δυνατό να κάνουμε μια ομάδα να αναπτυχθεί!’’, καταλήγει στο κάλεσμά του ο Νεοναζί.

Η Κένινγκ –Πρόις, άνθρωπος μαχητικός, πρακτικός, με ουμανισμό, στην έρευνά της ανακάλυψε ιδιαίτερους συνδέσμους του νεοναζιστικού κόμματος III. Weg με τη Χρυσή Αυγή. Μέσω της συνέντευξης που μάς παραχώρησε προτείνει στις ελληνικές Αρχές  τα βήματα με τα οποία μπορεί και πρέπει να αντιμετωπίσει όλες τις αφίξεις των Νεοναζί στη χώρα μας. Έχει εκπονήσει “χάρτη”.

Πρώτο βήμα: έρευνα των ελληνικών Αρχών εναντίον τους και κράτησή τους για μερικές μέρες. “Είναι πιθανό να υποκίνησαν ή να υποστήριξαν έκτροπα”, μας λέει. Δεύτερο: Απελασή τους στη Γερμανία, με δικά τους έξοδα. “Να το κάνουν όσο το δυνατόν πιο ακριβό μπορεί να γίνει”, είναι η συμβουλή της. Τρίτο βήμα: παράδοσή τους στη γερμανική αστυνομία. Τέταρτο: απαγόρευση της εισόδου τους  στη  χώρα μας δια παντός. “Να μην τους επιτραπεί ξανά η είσοδος στην Ελλάδα”, συνοψίζει η Κένινγκ.

Την αναζήτησα μέσω  των Ευρωβουλευτών  του  Die Linke και των κεντρικών γραφείων του κόμματος στη Γερμανία. Τα πράγματα αποδείχτηκαν πιο… άμεσα στην περίπτωσή της: τη βρήκα μέσω twitter. Και δέχτηκε αμέσως να απαντήσει στα ερωτήματά μου. Ακόμα και στο τι θα έπρεπε να ζητήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός  από την Γερμανίδα Καγγελάριο στη χτεσινή  συνάντησή τους. Παρ’όλο που το ερώτημα το “τούμπαρε” η συνομιλήτριά μου.

Πώς αντιληφθήκατε, κυρία Κένινγκ, ότι  οι Γερμανοί Νεοναζί σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στα ελληνικά σύνορα; Από  αναρτήσεις τους στα social media ή από ανακοινώσεις που έκαναν; Η πληροφόρηση αφορούσε τη νεοναζιστική Generation Identitaire (Γενιά της Ταυτότητας);

Διαβάζω τα Nazi-Chats, στην Telegram, στο whatsΑpp  αλλά και στο Facebook, μαζί με τα σχόλια που κάνουν στο Youtube.

Πότε πρωτοεπισημάνατε την πρόθεσή τους να έρθουν στα ελληνικά σύνορα και νησιά;

Την περασμένη  Δευτέρα. Διαπίστωσα τότε ότι οι Γερμανοί Νεοναζί συζητούσαν σοβαρά να κατεβούν  στην Ελλάδα προκειμένου να βοηθήσουν στα σύνορα τους ”πατριώτες”, κατά των προσφύγων.

Ήταν μόνο η "Generation Identitaire";

Όχι, δεν ήταν μόνο αυτοί, αλλά και μαχητικοί Νεοναζί  από διαφορετικές ομάδες.

Έχει επισημανθεί κι η παρουσία μελών του νεοναζιστικού AfD (Εναλλακτική για την Γερμανία) στη Λέσβο;

Ναι, κάποιοι από όλους αυτούς έχουν την υποστήριξη του AfD.  Κι αυτό είναι απλά όσα διαβάζουμε!

Τι είναι αυτό που πραγματικά θέλουν να κάνουν στα σύνορα; Έκτροπα κατά των προσφύγων; “Προσηλυτισμό” κατοίκων;  “Χτίσιμο” δεσμών με τους Έλληνες φασίστες;

Αυτά που πάντως συζητούσαν  μεταξύ τους ήταν: 1)το κυνήγι των προσφύγων που ήδη υπάρχουν στα νησιά,2) την υποστήριξη  των Ελλήνων πατριωτών με διαδηλώσεις, κινητοποιήσεις, 3)την παρεμπόδιση των προσφύγων που επιχειρούν να  περάσουν τα σύνορα, 4)οποιαδήποτε ενέργεια, προκειμένου να εμποδίσουν τους πρόσφυγες να φτάσουν στη Γερμανία, 5)μπλοκάρισμα των βαρκών τους, τέλος, 5) το ρίξιμο των  προσφύγων στη θάλασσα. Οι Νεοναζί  επιζητούν την κλιμάκωση των επεισοδίων,  κάτι που αυξάνει τη βία και χτίζει το δίκτυο μεταξύ των Γερμανών και των Ελλήνων Νεοναζί.

Φαίνεται ότι τους υποδέχτηκαν τους Γερμανούς Έλληνες ομοϊδεάτες τους στη Λέσβο, που είχαν φροντίσει και τα της διαμονής τους; Υπάρχουν δεσμοί;

Υπάρχει ήδη μια στενότερη σύνδεση μεταξύ της Χρυσής Αυγής και του νεοναζιστικού κόμματος "III. Weg".Όλο αυτό έχει μια αναδρομική επιρροή σε ό,τι συμβαίνει στη Γερμανία.

Εντοπίστηκε προ ημερών στη Λέσβο ο Μάριο Μίλερ, ο νεοναζί που έγραψε το “Ευαγγέλιο” του  «Κινήματος Ταυτότητας», μαζί με συντρόφους του.

Δεν το γνωρίζω. ‘Οπως ήδη είπα,  υπάρχουν ήδη διασυνδέσεις μεταξύ  III. Weg και Χρυσής Αυγής.  Το κόμμα ρωτούσε και ρωτά συνεχώς  στα chat για επαφές με “ντόπιους πατριώτες”.

Φέρεται να έχουν αποχωρήσει από το νησί όλοι οι επισκέπτες Νεοναζί;

Καταφθάνουν όμως μετά από κάλεσμά τους σήμερα στον Εβρο, όπου θα παραμείνουν μια βδομάδα ώστε στις 23  να πραγματοποιήσουν μεγάλη πατριωτική «σύναξη». Είμαι σίγουρη ότι υπάρχουν περισσότερες διασυνδέσεις νεοναζί της και Γερμανίας με Έλληνες ομοιδεάτες τους, κι ότι θα αποκτήσουν μεγαλύτερους δεσμούς, με την κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα και στα νησιά σας. Κόμματα και πολιτικές ομάδες προσπαθούν πράγματι να εκμεταλλευτούν την κατάσταση, απειλώντας ότι αν η Γερμανία δεχτεί πρόσφυγες θα ενδυναμωθεί το  AfD.

Δεν είναι υπαρκτός ο κίνδυνος; Τα ποσοστά των νεοφασιστών δεν θα αυξηθούν λόγω του τρόπου που εργαλειοποιείται η προσφυγική κρίση; Αυτό δεν εκμεταλλεύονται;

Δεν θα υπάρξει τέτοιος κίνδυνος  αν η Γερμανία και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη ενεργήσουν συνετά.

Τι ακριβώς σημαίνει “συνετά”;

Χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή προσφυγική συμφωνία που να είναι άξια του ονόματός της. Πρέπει να υποστηρίξουμε τους πρόσφυγες στην Ευρώπη και την ίδια στιγμή να ξεκινήσουμε κοινωνικά προγράμματα για τους πολίτες  της Ευρώπης . Αν αποδεχτούμε τη φασιστική και ρατσιστική επιχειρηματολογία  και δεν υποστηρίξουμε τους πρόσφυγες, τότε οι φασίστες θα  θεριέψουν. Εννοώ ότι πρέπει να σώσουμε τους πρόσφυγες!Δεν είναι οι πρόσφυγες  εναντίον μας. Αυτό πρέπει να το κατανοήσουμε. 

Με τη νέα ύφεση της οικονομίας, λόγω κοροναϊού, φοβάμαι, ότι  όχι απλά δεν πρόκειται να δούμε κοινωνικά προγράμματα, αλλά θα πάμε σε νέο κύκλο σκληρής λιτότητας πανευρωπαϊκά και διεθνώς. Mήπως ζητάτε κάτι ανέφικτο;

Δεν με φοβίζουν τα μέτρα λιτότητας. Με φοβίζει η απανθρωπιά!

Είδος απανθρωπιάς είναι και η σκληρή λιτότητα.

Ασφαλώς.

Πώς μπορούν δημοκρατικές κοινωνίες, όπως η ελληνική, και απομονώσουν και να περιθωριοποιήσουν τους φασίστες; Υπάρχει συγκεκριμένη μέθοδος;

Πιέζοντας, καταρχάς, τη γερμανική και την ελληνική κυβέρνηση να μην επιτρέψουν την είσοδο των Νεοναζί στα ευρωπαϊκά κοινοβούλια, συνδεόμενες με τους αντιφασίστες της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Γαλλίας. Συνεχίζοντας, παράλληλα,  πάντα  να υποστηρίζουν τους πρόσφυγες. Και λέγοντας και σε εμάς  τι είδους υποστήριξη χρειάζεστε απ’ τη γερμανική κοινωνία.

Αυτό που είδαμε  πάντως  ήταν η σιωπηλή ανοχή της δράσης των Νεοναζί  στη Λέσβο από τις ελληνικές αστυνομικές Αρχές – εκτός και αν έγινε κάτι παρασκηνιακά, που δεν γνωρίζω.

Υπάρχει τρόπος να απαλλαγείτε από τους ξένους Νεοναζί. Πρώτο βήμα: έρευνα  των ελληνικών Αρχών εναντίον τους. Είναι πιθανό να υποκίνησαν ή να υποστήριξαν έκτροπα.

Όπως η πυρπόληση του σχολείου μεταναστών στη Λέσβο πριν λίγες μέρες.

Δεν γνωρίζω. Να κρατηθούν  για μερικές μέρες. Δεύτερο:Να απελαθούν στη Γερμανία, με δικά τους έξοδα. Να το κάνουν όσο το δυνατόν πιο ακριβό μπορεί να γίνει. Τρίτο βήμα: Να  παραδοθούν απ’τις ελληνικές Αρχές στη γερμανική αστυνομία. Τέταρτο: να τους απαγορεύσουν την είσοδο στη χώρα δια παντός. Να μην τους επιτραπεί ξανά η είσοδος στην Ελλάδα.

Για τι ακριβώς θέλει  η κυβέρνηση Ρετζέπ Tαγίπ Ερντογάν να πιέσει στέλνοντας χιλιάδες πρόσφυγες στα ελληνικά σύνορα;  Για το συριακό, για τα κονδύλια για τους πρόσφυγες; Για τι εκβιάζει ακριβώς; Έχετε εικόνα;

Θέλει να πιέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση για μια καλύτερη συμφωνία. Εκμεταλλεύεται ανθρώπινες ψυχές για μια “βρώμικη” οικονομική και πολιτική συμφωνία.

Γιατί δεν του έχουν επιβάλλει κυρώσεις οι Ευρωπαίοι, και μάλιστα τον υποδέχονται για διάλογο  στις Βρυξέλλες, όπως εχτές;

Γιατί κρατά μακριά τους πρόσφυγες από αυτούς. Γιατί είναι ρατσιστές οι Ευρωπαίοι, δεν θέλουν μετανάστες και πρόσφυγες.

Η Ευρώπη είναι συνυπεύθυνη για αυτό που συμβαίνει στα ελληνικά και ευρωπαϊκά την ίδια ώρα σύνορα;

Η Ε.Ε είναι υπεύθυνη γιατί έκανε το deal με τον Ερντογάν. Όλοι το έλεγαν από νωρίς ότι δεν είναι λύση να κρατάς “κολλημένους” τους πρόσφυγες στην Τουρκία, ότι χρειάζεται μια ευρωπαϊκή λύση, που θα λαμβάνει υπόψη της τα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων. Αυτό που συμβαίνει σήμερα με τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες στα ελληνικά σύνορα είναι αποτέλεσμα της απάνθρωπης μεταναστευτικής  πολιτικής  που εφαρμόζει η Ε.Ε. 

Yπήρξε διαρροή  ότι η κυβέρνηση  Μητσοτάκη δεσμεύτηκε να μην ζητήσει  από τους Ευρωπαίους να αναλάβουν  το μερίδιό τους, υποδεχόμενοι στις χώρες τους την ποσόστωση που τους αναλογεί από τις προσφυγικές ροές, με αντάλλαγμα την άφιξη της Der Lien και του  Sassoli στον ‘Εβρο. Έχετε την ίδια πληροφόρηση;

‘Οχι,  εγώ κυρίως αναζητώ, μελετώ κι  αναλύω κατεξοχήν τα νέα από και για τους φασίστες. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει συμβεί αυτό που αποκάλυψε ο πρώην  κυβερνητικός σας εκπρόσωπος. 

Ποια θέση έχει στις τελευταίες εξελίξεις η Γερμανίδα Καγκελάριος; Στη χτεσινή συνάντησή της με τον Έλληνα πρωθυπουργό καταδίκασε για πρώτη φορά δημόσια την τακτική του Ερντογάν. 

Δεν γνωρίζω. Όλοι μας θα θέλαμε να ξέρουμε τι θα κάνει στην πράξη η Καγκελάριος.

Υπήρξαν πάντως γερμανικές πόλεις που δήλωσαν ότι θέλουν να υποδεχτούν πρόσφυγες.  Τελικά, το γερμανικό κοινοβούλιο απέρριψε την πρόταση.

Οι Πράσινοι και η Αριστερά  υποστήριξαν την υποδοχή 5000  ασυνόδευτων παιδιών  στη Γερμανία. Το Χριστιανοδημοκρατικό CDU και το  Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα SPD την απέρριψαν. Η στάση των Γερμανών δεν είναι ενιαία. Στη Γερμανία έγιναν πολλές διαδηλώσεις στις οποίες το αίτημα ήταν η υποστήριξη των προσφύγων , γίνονται επίσης petitions γι’ αυτό,  και καλέσματα, όπως το hashtag "#wirhabenplatz (#έχουμε χώρο). Σε άλλες χώρες, όπως η Αυστρία, συμβαίνει σχεδόν το ίδιο. Αλλά υπάρχουν και Γερμανοί πολιτικοί που αποκαλούν εαυτούς Αριστερούς και την ίδια ώρα λένε: “Μην ανοίγετε τα σύνορα, μην αφήσετε τους πρόσφυγες να μπουν στην Ευρώπη! “

Πώς βλέπετε την κυβέρνηση Μητσοτάκη να χειρίζεται την κρίση; Έπρεπε τα σύνορα στον Έβρο να τα κλείσουν στην παρούσα φάση; 

Πρέπει να υπάρξει συμφωνία με την Ε.Ε. για ανοιχτά σύνορα και πρέπει να μεταφερθούν  όλοι αυτοί οι  άνθρωποι σε ασφαλή μέρη.

Τι θα έπρεπε, κατά τη γνώμη σας, ο Έλληνας πρωθυπουργός να ζητήσει από τη Γερμανίδα Καγκελάριο ;

Μάλλον δεν θα έπρεπε αυτός να της ζητήσει κάτι , αλλά η  ίδια η Μέρκελ θα έπρεπε να τον ρωτήσει τι χρειάζεται η Ελλάδα για να την υποστηρίξει να χειριστεί την δύσκολη κατάσταση  που αντιμετωπίζει με ανθρώπινο τρόπο.

πρόσφυγεςμετανάστεςΈβροςνεοναζί