Κόσμος|12.03.2020 15:26

Κοροναϊός: Διάγγελμα Ντοναλντ Τραμπ για την πανδημία

Newsroom

Δηλώσεις για τον κοροναϊο έκανε από το Οβάλ γραφείο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και αναφέρθηκε στο οικονομικό και στο υγειονομικό σκέλος της επιδημίας. Ανάμεσα στα μέτρα που ανακοίνωσε είναι η αναστολή πτήσεων από την Ευρώπη προς τις ΗΠΑ για 30 ημέρες. Ο περιορισμός αυτός δεν θα ισχύει για το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο και θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται την Παρασκευή 13/3. 

T

«Για την συντριπτική πλειοψηφία των Αμερικανών, ο κίνδυνος είναι πολύ, πολύ μικρός», είπε. Αλλά τόνισε ότι οι ηλικιωμένοι Αμερικανοί θα πρέπει να αποφύγουν τα ταξίδια, τις κοινωνικές εκδηλώσεις και τις μεγάλες συγκεντρώσεις. «Κάθε κοινότητα αντιμετωπίζει διαφορετικούς κινδύνους», σημείωσε και ενθάρρυνε τους Αμερικανούς να ακούσουν τις τοπικές αρχές.

«Πραγματοποιήσαμε μια σωτήρια ενέργεια με την έγκαιρη δράση μας στην Κίνα. Τώρα πρέπει να κάνουμε το ίδιο με την Ευρώπη», είπε ο Τραμπ, αναφερόμενος σε προηγούμενους περιορισμούς στις μετακινήσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ.

Επίσης, υποβάθμισε τις προειδοποιήσεις για μια πιθανή ύφεση: «Δεν πρόκειται για χρηματοπιστωτική κρίση, αυτό είναι κάτι προσωρινό που θα ξεπεράσουμε σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο», δήλωσε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι θα λάβει «επείγουσα δράση» για την παροχή βοήθειας στους εργαζόμενους που πλήττονται από την πανδημία. Ανέφερε ότι ζητά από το Κογκρέσο 50 δισ. δολάρια για δάνεια μικρών επιχειρήσεων, ενώ παράλληλα ζήτησε «περικοπές φόρων».

Στη σύντομη ομιλία του, ο πρόεδρος συνέχισε να υποστηρίζει ότι η πανδημία αποτελεί κυρίως απειλή εκτός των αμερικανικών συνόρων, χωρίς να αναγνωρίζει πλήρως ότι ο κοροναϊός εξαπλώνεται στις ΗΠΑ. Ο Τραμπ υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ είναι σε καλύτερη θέση από την Ευρώπη, αλλά ενώ τα ευρωπαϊκά κράτη έχουν προχωρήσει σε εκτεταμένες δοκιμές, εξακολουθεί να μην είναι σαφής ο αριθμός των κρουσμάτων στην Αμερική.

Η ανακοίνωση ήρθε μετά την κήρυξη πανδημίας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και η ομάδα του Τραμπ εξέταζε το ενδεχόμενο να τεθούν νέοι περιορισμοί στους ταξιδιώτες από ευρωπαϊκές χώρες για την καταπολέμηση του ιού, όπως είχαν αναφέρει πηγές στο Reuters, ενώ υψηλόβαθμο στέλεχος από τον χώρο της υγείας προειδοποίησε ότι η πανδημία «θα επιδεινωθεί» στις ΗΠΑ.

Δείτε το διάγγελμα του Ντόναλντ Τραμπ

O Τραμπ προσπάθησε την Τετάρτη να υποβαθμίσει τους φόβους της επιδημίας του κοροναϊού που εξαπλώνεται με ταχύτητα και τόνισε ότι θα χρησιμοποιήσει όλους τους απαραίτητους κυβερνητικούς πόρους για την καταπολέμησή του.

Λίγη ώρα πριν το διάγγελμα, σχολίασε στο Twitter ότι «Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης θα πρέπει να το δουν ως μια στιγμή ενότητας και δύναμης. Έχουμε έναν κοινό εχθρό, στην πραγματικότητα, έναν εχθρό του κόσμου, τον κοροναϊό. Πρέπει να τον νικήσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα και με ασφάλεια. Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό για μένα από τη ζωή και την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών!»

«Είμαι πλήρως προετοιμασμένος να χρησιμοποιήσω όλες τις δυνάμεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για να διαχειριστούμε την υφιστάμενη πρόκληση του κορονοϊού», έγραψε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος στο Twitter.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε υπόμνημα με το οποίο καλεί τον υπουργό Εργασίας των ΗΠΑ να λάβει μέτρα για την αύξηση της διαθεσιμότητας των αναπνευστικών συσκευών για τη χρήση από τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που διαχειρίζονται την επιδημία του κορονοϊού.

Οι ΗΠΑ ξεπέρασαν το όριο των 1.000 κρουσμάτων του νέου κοροναϊού, σύμφωνα με το αμερικανικό Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς και 31 άνθρωποι έχουν πεθάνει, σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών.

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Ουάσινγκτον

Ο κυβερνήτης της Ουάσινγκτον Τζέι Ίνσλι απαγόρευσε νωρίτερα το βράδυ της Τετάρτης τις συγκεντρώσεις άνω των 250 ανθρώπων και η Πολιτεία κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, λόγω του κοροναϊού.

Σημειώνεται πως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποφάσισε να αναστείλει τα μη απολύτως αναγκαία ταξίδια των υπαλλήλων του, λόγω της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού και στο εξής θα επιτρέπει μόνο τις αποστολές που θεωρούνται κρίσιμης σημασίας, ανέφεραν τρεις πηγές στο πρακτορείο Reuters. Σύμφωνα με μία από τις πηγές αυτές, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία της, οι αποφάσεις για τις μετακινήσεις των εργαζομένων που βρίσκονται στο εξωτερικό θα λαμβάνονται από τις κατά τόπους πρεσβείες και τα προξενεία. Το προσωπικό που εδρεύει στην Ουάσινγκτον θα πρέπει να λαμβάνει την έγκριση της υπηρεσίας του.

Δύο άλλες πηγές επιβεβαίωσαν ότι οι εργαζόμενοι που εδρεύουν στις ΗΠΑ χρειάζονται την έγκριση των υπηρεσιών τους. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές.

Η απόφαση αυτή αντικατοπτρίζει τη σοβαρότητα με την οποία η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί να αναχαιτίσει την εξάπλωση του κορονοϊού, μολονότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιχείρησε να υποβαθμίσει την απειλή.

ΚορονοϊόςΗΠΑμέτρα κορονοϊόςΝτόναλντ Τραμπδιάγγελμα