Κόσμος|16.03.2020 10:10

Κορονοϊός: 1.372 επιβεβαιωμένα κρούσματα - 35 νεκροί στη Βρετανία

Newsroom

Η αλματώδης αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και των θανάτων από τον φονικό ιό συνεχίζεται και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Την Κυριακή τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο ανήλθαν στα 1.372 από 1.140 το Σάββατο και στους 35 οι νεκροί από 21 χθες.

Ο Βρετανός υφυπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ δήλωσε σήμερα στο Sky News πως η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο όλοι οι πολίτες άνω των 70 ετών να απομονωθούν στα σπίτια τους, έστω κι αν δεν έχουν συμπτώματα κορονοϊού, καθώς το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) δεν διαθέτει επαρκή ποσότητα συσκευών για μηχανική υποστήριξη αναπνοής.

Ο ίδιος, ανέφερε πως κατανοεί ότι η αυτοαπομόνωση είναι κάτι δύσκολο, όμως, προέβλεψε πως η σχετική οδηγία θα δοθεί στους πολίτες άνω των 70 ετών τις προσεχείς εβδομάδες. «Θα έχουμε την εξουσία να θέτουμε σε καραντίνα τους ανθρώπους, αν αυτοί αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Αμφιβάλλω αν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε εκτεταμένα αυτή την εξουσία, επειδή οι άνθρωποι είναι πολύ υπεύθυνοι και χρειάζεται να είναι υπεύθυνοι», τόνισε ο ίδιος.

Η ολιγωρία της αγγλικής κυβέρνησης να επιβάλλει αυστηρά μέτρα για την εξάπλωση του κορονοϊού μπορεί να αποβεί μοιραία καθώς οι Αγγλοι δεν παίρνουν κανένα μέτρο προφύλαξης, παρά τα κρούσματα και παρά τους νεκρούς που θρηνεί το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στις εικόνες από τους γεμάτους δρόμους και τις πλατείες του Λονδίνου και του ημιμαραθωνίου που είχε μεγάλο συνωστισμό και 6.200 συμμετέχοντες (!) ήρθε να προστεθεί και η σοκαριστική εικόνα από τις συναυλίες των Stereophonics σε Μάντσεστερ και Ουαλία (Κάρντιφ). Και δεν είναι μόνο αυτό...

Το μεγάλο λάθος της Βρετανίας που μπορεί να κοστίσει χιλιάδες ζωές

Την Πέμπτη το βράδυ ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, έχοντας στο πλάι του σπουδαίους γιατρούς και επιστήμονες της χώρας, απεύθυνε διάγγελμα προς τον αγγλικό λαό, τον οποίο ενημέρωσε ότι η κυβέρνησή του προχωράει στη φάση «καθυστέρησης» του κορονοϊού, στο πλαίσιο του σχεδίου για την αντιμετώπιση της επιδημίας, και προειδοποίησε τους Βρετανούς ότι βρίσκονται μπροστά στη «χειρότερη κρίση δημόσιας υγείας αυτής της γενιάς».

Παράλληλα, τους είπε να προετοιμαστούν «να χάσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα νωρίτερα από το αναμενόμενο».

Θα περίμενε κανείς ότι μετά από αυτές τις ανακοινώσεις θα ακολουθούσε η λήψη δρακόντειων μέτρων και αυστηρών προφυλάξεων, βλέποντας την εφιαλτική κατάσταση που επικρατεί και στις άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες. Κι όμως, δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Τουλάχιστον όχι για την ώρα.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα δηλώσει πως δεν πιστεύει ότι η απαγόρευση μεγάλων συγκεντρώσεων ή συναντήσεων και το κλείσιμο σχολείων θα ήταν αποτελεσματική για την πρόληψη της εξάπλωσης της νόσου.

Την ίδια ώρα η Ιρλανδία και η Σκωτία, που ανήκουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, λαμβάνουν πολύ πιο δραστικά μέτρα, όμοια με αυτά της υπόλοιπης Ευρώπης.

Ευρισκόμενος υπό πίεση ο Τζόνσον δήλωσε αργά την Παρασκευή ότι η κυβέρνηση του σχεδιάζει να ανακοινώσει νομοθεσία έκτακτης ανάγκης για την απαγόρευση μεγάλων εκδηλώσεων.

Ωστόσο, έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα στη λήψη απαραίτητων αποφάσεων όπως το κλείσιμο μπαρ, καταστημάτων εστίασης και άλλων χώρων που συνωστίζεται κόσμος, τον περιορισμό πτήσεων και μετακινήσεων και άλλα μέτρα που έχουν υιοθετήσει όλοι οι υπόλοιποι λαοί της Ευρώπης.

κρούσματαΚορονοϊόςθάνατοιΗνωμένο Βασίλειο