Κόσμος|16.03.2020 20:44

Eurogroup με τηλεδιάσκεψη: Κλείνουν τα σύνορα της ζώνης Σένγκεν

Μαρία Ψαρά

Ακραία μέτρα για την ακραία εξάπλωση του κορονοϊού στην Ευρώπη είναι αναγκασμένη να λάβει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Μεταξύ των πολλών τηλεδιασκέψεων που θα λάβουν χώρα, εκτός του Eurogroup, θα γίνει και μία μεταξύ των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ και των υπουργών Υγείας. Στα πλάνα των Ευρωπαίων εταίρων υπάρχουν σχέδια να σφραγιστούν τα εξωτερικά σύνορα της ζώνης Σένγκεν και να διαμηνύσουν στους πολίτες να μην εγκαταλείψουν την Ευρώπη.

Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης

Εξάλλου, με τηλεδιάσκεψη θα συνεδριάζουν οι υπουργοί Οικονομικών σήμερα. Θα είναι το πρώτο τακτικό Eurogroup από απόσταση, αφού οι υπουργοί είχαν συνεδριάσει ξανά εκτάκτως στην αρχή του ξεσπάσματος του κορονοϊού. Οι υπουργοί θα επιδιώξουν να καταρτίσουν ένα σχέδιο που θα οδηγήσει σε μια δύσκολη προσγείωση αλλά όχι σε μια καταστροφική σύγκρουση.

Η Ευρώπη πάει προς την ύφεση, χωρίς καμία αμφιβολία, αφού ολοένα και μεγαλύτερα κομμάτια της οικονομίας κλείνουν για να αποτραπεί η διασπορά του κορονοϊού. Πολλά μέτρα έχουν ανακοινωθεί την περασμένη εβδομάδα: χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας, Ταμείο 37 δισ. ευρώ, κρατικές ενισχύσεις από την Κομισιόν, μέτρα της ΕΚΤ, άλλες εξαγγελίες ανά κράτος-μέλος.

Η πρόκληση για τους υπουργούς σήμερα είναι να μετατρέψουν αυτό το συνονθύλευμα σε ένα συνεκτικό αφήγημα, προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, αλλά κυρίως το ηθικό σε μια ήπειρο που γίνεται ολοένα και πιο κλειστοφοβική.

T

Στην επίσημη ατζέντα είναι η Ελλάδα, αλλά θεωρείται αμφίβολο αν θα συζητήσουν την πρόσφατη μεταμνημονιακή έκθεση εποπτείας. Αν το κάνουν, θα είναι για να στείλουν ένα μήνυμα κανονικότητας, αφού αυτήν την στιγμή, το τελευταίο πράγμα που τους ενδιαφέρει είναι να συζητήσουν μια καλή έκθεση που πλέον δεν έχει καμία επικαιρότητα...

Μείζον θέμα το κλείσιμο των συνόρων

Στο μεταξύ, Νο. 1 θέμα -πέραν της υγείας- στην Ευρώπη αναδεικνύεται το κλείσιμο των συνόρων. Μετά την απόφαση για παράδειγμα της Γερμανίας να κλείσει τα σύνορα, η Πρόεδρος της Κομισιόν με μαγνητοσκοπημένο βίντεό της μέσω twitter απηύθυνε δραματική έκκληση: «το να προστατεύει κανείς την υγεία των πολιτών σημαίνει και εξασφάλιση της ροής των αγαθών στην εσωτερική αγορά», είπε.

T

Σήμερα η Κομισιόν αναμένεται να δώσει κατευθύνσεις στα κράτη-μέλη για την προστασία των συνόρων. Η συμφωνία αναμένεται να είναι: οι κυβερνήσεις θα μπορούν να «μπλοκάρουν» εισαγωγές από τρίτα κράτη, αλλά όχι από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ. Η Επιτροπή πιστεύει ότι έτσι θα σταματήσει τις εσωτερικές απαγορεύσεις της ελεύθερης εσωτερικής αγοράς.

Χθες, ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν παρενέβη ως Επίτροπος προκειμένου να φτάσουν οι μάσκες στην Ιταλία. Γερμανία και Γαλλία μπλόκαραν… Ο Μπρετόν τόνισε ότι θα παρακολουθεί από κοντά τη μεταφορά ιατρικού εξοπλισμού στην Ιταλία. «Καμία χώρα δεν μπορεί μόνη της», τόνισε.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις της Προέδρου της Κομισιόν, η Επιτροπή δουλεύει σε τρία μέτωπα: να παραχθεί ο εξοπλισμός, να αυξηθεί η παραγωγή τους και να μοιραστεί αυτός ο εξοπλισμός στις χώρες της ΕΕ. «Καμία χώρα δεν μπορεί να παραγάγει τον εξοπλισμό που χρειάζεται μόνη της. Σήμερα η Ιταλία ζητάει μεγάλη ποσότητα αυτών των αγαθών, αλλά σε μερικές εβδομάδες και άλλες χώρες μπορεί να βρεθούν στην ίδια θέση», προειδοποιεί η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Παράλληλα με την Κομισιόν, ενεργοποιούνται και οι 7 πιο δυνατές χώρες του πλανήτη. Ύστερα από αίτημα του Γάλλου Προέδρου Μακρόν, θα γίνει και ψηφιακή Σύνοδος των G7 για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, περισσότερο σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.

Επίσης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμο να υιοθετήσει τα απαραίτητα μέτρα σε επίπεδο προϋπολογισμού για να αντιμετωπιστεί ο κορονοϊός.

Τρομάζει η στάση της Βρετανίας

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η ΕΕ ανησυχεί που η Βρετανία δεν έχει λάβει παρά ελάχιστα μέτρα. Ο αριθμός των κρουσμάτων ανήλθε σε πάνω από 1.300 την Κυριακή, και έχουν καταγραφεί 35 θάνατοι. Ωστόσο, χιλιάδες συνέρρευσαν σε συναυλία των Sterephonics στο Μάντσεστερ. Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς ανακοίνωσε ότι η Αμερική επέκτεινε την ευρωπαϊκή απαγόρευση ταξιδιού στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, που ισχύει από σήμερα το πρωί.

Στο Βέλγιο, τέλος, τα κρούσματα ανεβαίνουν με γεωμετρική πρόοδο. Χθες, καταγράφηκαν 197 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον αριθμό σε 866. Τέσσερις ασθενείς έχουν χάσει τη ζωή τους. 

ΚορονοϊόςσύνοραEurogroupζώνη Σένγκεν