Κόσμος|10.12.2018 19:49

Tinder: Χαβαλές γνωριμιών ή ραντεβού στα (πολύ) τυφλά; (pics)

Χριστίνα Τσατσαράγκου

H δολοφονία της 21χρονης Βρετανίδας Grace Millane στη Νέα Ζηλανδία έχει συγκλονίσει την κοινή γνώμη μιας χώρας που σπάνια απασχολεί τα παγκόσμια ΜΜΕ με τέτοιου είδους εγκλήματα. Ο φερόμενος ως δράστης βρίσκεται στα χέρια της αστυνομίας, ενώ στους τίτλους των τοπικών εφημερίδων αναφέρεται ότι οι δυο τους είχαν γνωριστεί μέσω Tinder.

Το δημοφιλές app αναφέρθηκε για έναν τραγικό λόγο, όμως πρόκειται για μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, που φέρνει κοντά (για όλους τους σωστούς ή τους λάθος λόγους) πάνω από 50 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες σε όλον τον κόσμο.  

To Tinder είναι ένα από τα κορυφαία dating apps, είναι δηλαδή μια εφαρμογή που «κατεβαίνει» στο κινητό τηλέφωνο και μέσα από τη χρήση της μπορεί κάποιος να κάνει γνωριμίες. Δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2012 και αρχικά χρησιμοποιήθηκε ευρέως από φοιτητές, στις εστίες των αμερικανικών κολεγίων. Η ομάδα που το έστησε - με «βασικούς παίκτες» τους 28χρονους Sean Rad, Justin Matten και Jonathan Badeen - μεγάλωσαν στο Μπέβερλι Χιλς και το Tinder τούς έφερε ένα βραβείο «Best New Startup» το 2013 και πολλά πολλά εκατομμύρια δολάρια... αργότερα.

Πώς λειτουργεί - Κάνε swipe για να διαλέξεις

Η εφαρμογή χρησιμοποιεί στοιχεία από το Facebook (πλέον μπορείς απλά να φτιάξεις προφίλ) για να αναλύσει τους χρήστες, ώστε να προτείνει συμβατούς παρτενέρ με βάση τη γεωγραφική τους θέση και τα κοινά τους ενδιαφέροντα. Βασικό χαρακτηριστικό του Tinder είναι η χαρακτηριστική ανάλαφρη κίνηση «swipe» του δάκτυλου πάνω στην οθόνη αφής. Οι χρήστες κάνουν swipe δεξιά και δηλώνουν like και αριστερά για να συνεχίσουν το ψάξιμο. Δεξιά αν σου αρέσει αυτό που βλέπεις και αριστερά αν ψάχνεις κάτι... καλύτερο. Αν δυο χρήστες «τα βρουν» στο swipe μπορούν να συνομιλήσουν μέσω του app.

Τα στοιχεία που εμφανίζονται στο προφίλ που θα δημιουργήσει ο χρήστης είναι οι φωτογραφίες που θα επιλέξει, η ηλικία, ένα όνομα, οι κοινοί φίλοι και τα κοινά ενδιαφέροντα στο FB καθώς και η χιλιομετρική απόσταση, ανάμεσα σε αυτόν και σε όποιον χαζεύει το προφίλ του. 

Tindering μέχρι τελικής πτώσεως

Η εφαρμογή απογειώθηκε κατά 50% τη διάρκεια του FIFA World Cup τον Ιούνιο του 2014 στη Βραζιλία, όπου όλοι έψαχναν ευκαιριακό σύντροφο. Η Βραζιλία είναι η τρίτη χώρα στον κόσμο σε χρήση Tinder με πρώτες τις ΗΠΑ και την Αγγλία. Στα media πρωτο-αναφέρθηκε το Tinder το 2014 στην ιστορία με την τρανσέξουαλ σύντροφό του Ολυμπιονίκη Μάικλ Φελπς που μίλησε δημόσια για τη σχέση της με τον κορυφαίο κολυμβητή, τον οποίο γνώρισε χρησιμοποιώντας την εφαρμογή.

Ένας από τους λόγους της τεράστιας επιτυχίας του Tinder είναι και η ευρεία χρήση του από τη γενιά των «millennials» (όσοι γεννήθηκαν μεταξύ 1980 και 2000) που έχουν σχεδόν εμμονική σχέση με το smartphone τους.

Οι κοπέλες που το χρησιμοποιούν λέγονται Tinderellas, από τις λέξεις Tinder και Cinderella (Σταχτοπούτα)

Η εξέλιξη της εφαρμογής Tinder μπορεί να χαρακτηριστεί το λιγότερο... εντυπωσιακή. Μέχρι το 2014 είχε συγκεντρώσει 1 δισεκατομμύριο κινήσεις δεξιά/αριστερά από τους χρήστες, ενώ καταγράφονταν 12 εκατομμύρια προξενιά την ημέρα.

Σύμφωνα με το Business Insider το app είναι διαθέσιμο σε 196 χώρες και σε περισσότερες από 40 γλώσσες. Τον Αύγουστο του 2018 η ιδιοκτήτρια εταιρία IAC Match Group ανακοίνωσε ότι το Tinder είχε πάνω από 3.7 εκατ. χρήστες στις επί πληρωμή συνδρομητικές υπηρεσίες του app - μια αύξηση 81% από την ίδια περίοδο της περασμένης χρονιάς. Σημείωσε δε ότι γίνονται 26 εκατομμύρια γνωριμίες ημερησίως.

Ένας από τους λόγους της τεράστιας επιτυχίας του Tinder είναι και η ευρεία χρήση του από τη γενιά των «millennials»

Πρόκειται για μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη πλατφόρμα που σύμφωνα με το Forbes μέχρι τον Ιούλιο του 2017 η αξία της έφτασε τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια - όχι και τόσο άσχημα για μια απλή online υπηρεσία γνωριμιών.

Love με tinder και ανταγωνισμός

Τι κι αν πολλά ΜΜΕ - μέσα σε αυτά και το Vanity Fair και ο Guardian  - εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους σχετικά με αυτή τη νέα «κουλτούρα γνωριμιών», η οποία λέγεται ότι προωθεί το ευκαιριακό σεξ. Το Tinder καλά κρατεί, αν και για πολλούς είναι η απόδειξη του πόσο επιφανειακά έχουν γίνει τα πράγματα στις σχέσεις. Με ένα swipe πας στο επόμενο «προφίλ».

Το Tinder και η μαμά εταιρία Match Groups πάντως δεν ανησυχούν ούτε για τους «haters» ούτε για την πρόθεση του Facebook να κάνει άνοιγμα στην αρένα του dating - μιας και όπως λέει η CEO Mandy Ginsberg οι χρήστες δεν αισθάνονται άνετα να αποκαλύπτουν την ερωτική τους ζωή στο Facebook, όπου έχουν επαφή με τους φίλους και τους συγγενείς τους. Ας κάνει ο Ζάκερμπεργκ ό,τι επιθυμεί, το Tinder θα συνεχίσει να εξελίσσεται και να πρεσβεύει τις τίμιες προθέσεις του.

«Ποτέ δεν στοχεύαμε να γίνουμε μια πλατφόρμα για τυφλά ραντεβού. Δημιουργήσαμε ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης που διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ δύο ατόμων», δήλωσε πριν από λίγο καιρό ο Justin Mateen, ενώ σε συνέντευξή του στο elitdaily είπε για την επιτυχία του Tinder: «Επιτυχία για μένα θα σημαίνει ότι όλος ο πληθυσμός της γης θα χρησιμοποιεί το Tinder για να κάνει σημαντικές σχέσεις με τους γύρω του».

Tinder