Κόσμος|20.03.2020 14:09

Κορονοϊός: O Ερντογάν παίζει τα ρέστα του για να σώσει την τουρκική οικονομία

Newsroom

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που έκανε ο Ταγίπ Ερντογάν για να κρύψει το σάρωμα του τουρκικού πληθυσμού από τον κορονοϊό ήρθε η ώρα να πάρει επώδυνα μέτρα για την τουρκική οικονομία. Άλλωστε ο έρωτας και ο βήχας δεν κρύβονται λέει ο λαός και το «μπλακ άουτ» που προκαλεί ο κορονοϊός στους πνεύμονες της τουρκικής οικονομίας πιθανότατα να είναι και ολέθριος.

Έρχεται τσουνάμι υποτιμήσεως

Ο αόρατος εχθρός ανησυχεί σοβαρά πλέον τον σουλτάνο καθώς βλέπει πως η οικονομία της χώρας του θα αντιμετωπίσει ένα τσουνάμι υποτίμησης που δεν θα έχει προηγούμενο. Για το λόγο αυτό σύμφωνα με τη τουρκική υπηρεσία της Deutsche Welle ανακοίνωσε μέτρα τόνωσης της τουρκικής οικονομίας και ενεργοποίηση κεφαλαίων ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δηλαδή, περίπου 100 δις τουρκικές λίρες (TL).

Η ανακοίνωση έγινε μετά την ολοκλήρωση ευρείας κυβερνητικής σύσκεψης όπου λήφθηκε δέσμη μέτρων κατά της πανδημίας. Σύμφωνα με αναλυτές ο Ερντογάν θέλει να προλάβει κερδοσκοπικές επιθέσεις σε βάρος της οικονομίας της χώρας του αλλά και να ανακουφίσει τους μεγάλους κολοσσούς της χώρας που δέχονται ένα τεράστιο χτύπημα. Για ορισμένους μάλιστα μπορεί να είναι και μοιραίο.

Νέα υποτίμηση μέχρι και 17%

Ολα αυτά γίνονται την ώρα που βλέπει το φως της δημοσιότητας έκθεση της JP Morgan με ζοφερά σενάρια για την τουρκική οικονομία. Σύμφωνα με αυτά οι αναδυόμενες αγορές θα δεχτούν ισχυρά χτυπήματα και οι ήδη ευάλωτες χώρες που βρίσκονται εδώ και καιρό σε ύφεση θα περάσουν πιθανότατα την πιο δύσκολη χρονιά από την κρίση των επιθέσεων στους διδύμους πύργους ή και της διετίας 2008-09. Μάλιστα αναφέρει ως παράδειγμα την Τουρκία για άμεση υποτίμηση έως και 17% και ακολουθεί το Μεξικό με 15%. Επίσης από αυτή την κρίση θα χτυπηθούν αλύπητα οι χώρες της Λατινικής Αμερικής.

«Τίποτα δεν θα παραμείνει όπως ήταν»

Ο Ταγίπ Ερντογάν σε μία προσπάθεια να περάσει στην αντεπίθεση και να κερδίσει τις εντυπώσεις ετοιμάζεται να ρίξει τα 15 δις δολάρια για να στηρίξει την οικονομία της χώρας του εν μέσω ανοικτών μετώπων στην Συρία και στη Λιβύη και με ένταση στα σύνορα με την Ελλάδα.  «Με ένα πακέτο που ονομάζουμε "Ασπίδα Οικονομικής Σταθερότητας", ενεργοποιούμε κεφάλαια ύψους 100 δις TL προκειμένου να μειώσουμε τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19", δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξη τύπου μετά από συντονισμό υψηλού επιπέδου συνάντηση με κυβερνητικούς αξιωματούχους και πρόσθεσε: «Είναι προφανές ότι τίποτα δεν θα παραμείνει όπως ήταν. Εισερχόμαστε σε μια νέα εποχή που πιθανόν να είναι μάρτυρες θεμελιωδών αλλαγών στην παγκόσμια οικονομική, πολιτική και κοινωνική τάξη ", πρόσθεσε," είναι επιτακτική ανάγκη η Τουρκία να διασφαλίσει ότι θα βγει από αυτή την κατάσταση σε πλεονεκτική θέση».

Πέθανε πρώην στρατηγός από κορονοϊό

Την ίδια ώρα ανακοινώθηκε πως ο πρώην διοικητής των δυνάμεων της Τουρκικής Δασικής Αστυνομίας πέθανε από κοροναϊό. Το θάνατο του επιβεβαίωσε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης. Πρόκειται για τον συνταξιούχο στρατηγό Aytaç Yalman, πρώην διοικητής των τουρκικών δυνάμεων, που πέθανε στην ηλικία των 80 ετών και μάλιστα ο θάνατος του χρεώθηκε ως ο τρίτος θάνατος στην Τουρκία από κορονοϊό. Ο συνταγματάρχης Saygı Öztürk μιλώντας στην εφημερίδα Sözcü ισχυρίστηκε σε τηλεοπτική συνέντευξη την Πέμπτη ότι η αιτία θανάτου του Yalman ήταν το COVID-19. Το νοσοκομείο δημοσίευσε αργότερα μια δήλωση που επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό του.

Πάντως ο θάνατος του Aytaç Yalman ενισχύει την άποψη πως τα κρούσματα από κορονοϊό στην Τουρκία είναι πολύ περισσότερα από αυτά που ανακοινώνονται επίσημα, ενώ ως αιτία θανάτου δεν αναφέρεται ο κορονοϊός και οι επιπτώσεις του.

Κορονοϊόςτουρκική λίραΤουρκία