Κόσμος|24.03.2020 17:22

Κορονοϊός: Να αδειάσει τις φυλακές εξετάζει η Τουρκία λόγω του κινδύνου του ιού

Μαρία Ζαχαράκη

Νομοσχέδιο «μίνι αμνηστίας» προετοιμάζει η τουρκική κυβέρνηση για ελαφροποινίτες, προκειμένου να αποσυμφορήσει τις φυλακές λόγω του κινδύνου του κορονοϊού.

Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης της ποινής κάποιων κρατουμένων, που μπορεί να φτάσει και σε μείωση του πληθυσμού των φυλακών κατά 40%. Σημειώνεται ότι στις τουρκικές φυλακές κρατούνται 300.000 άτομα.

Από σήμερα εκπρόσωποι του ΑΚΡ ξεκίνησαν σειρά συναντήσεων με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και μετά τη φάση της διαβούλευσης, η πρόταση θα περάσει από την διακοινοβουλευτική επιτροπή Δικαιοσύνης και μετά θα τεθεί προς ψηφοφορία στην τουρκική βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο νέος νόμος θα εξαιρεί κρατουμένους για αδικήματα που σχετίζονται με τρομοκρατία, ναρκωτικά, βία εναντίον γυναικών και παιδιών και σεξουαλική κακοποίηση.

Όπως εξάλλου μεταδίδει και ανταποκρίτρια του OPEN TV και του ΕΘΝΟΣ, Μαρία Ψαρά, Τούρκοι αυτό-εξόριστοι στις Βρυξέλλες, πρώην στρατιωτικοί του ΝΑΤΟ, απέστειλαν κείμενο ζητώντας από τον πρόεδρο Ερντογάν να μην αποφυλακίσει κακοποιούς, αλλά πολιτικούς, δημάρχους, ακαδημαϊκούς, δημοσιογράφους, δικηγόρους και φοιτητές, που κρατούνται χωρίς δίκη στις φυλακές.

Καλούν επίσης την κυβέρνηση Ερντογάν να αποφυλακίσει ηλικιωμένους και έγκυες γυναίκες ή φυλακισμένους με παιδιά, που είναι επιρρεπείς στο να κολλήσουν τον κορονοϊό.

Μάλιστα, στο κείμενο τονίζεται ότι αυτή η λύση και το μέτρο δεν απαιτούν καμία αλλαγή στον νόμο, όσον αφορά τους κρατούμενους, και ότι αυτό μπορεί να καταστεί εφικτό με μία απλή αίτηση επανεξέτασης της κράτησης.

Πάντως, ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ είχε δηλώσει στις 20 Μαρτίου ότι δεν υπήρχε κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού στις φυλακές της χώρας.

φυλακέςΚορονοϊόςΤουρκία