Κόσμος|11.12.2018 13:39

Ο μισός πλανήτης πλέον... σερφάρει

Newsroom

Για πρώτη φορά στα χρονικά ο μισός πληθυσμός του πλανήτη έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο, το οποίο η ψηφιακή επανάσταση έχει πια καταστήσει βασικό αγαθό και απαραίτητη προϋπόθεση για την αποτελεσματική συμμετοχή στην κοινωνία. Η διεθνής υπηρεσία τηλεπικοινωνιών του ΟΗΕ (ITU) ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται online ανέρχεται σε 3,9 δισ. και ότι έως το τέλος του 2018 το ποσοστό όσων είναι συνδεδεμένοι θα ανέλθει στο 51,2% του παγκόσμιου πληθυσμού.

«Είναι ένα σημαντικό βήμα για μια παγκόσμια κοινωνία πληροφοριών χωρίς αποκλεισμούς» αναφέρει η ανακοίνωση του επικεφαλής της υπηρεσίας, Χουλίν Ζου, σημειώνοντας ωστόσο ότι υπερβολικά μεγάλος αριθμός ανθρώπων σε όλον τον κόσμο ακόμη δεν έχουν καρπωθεί τα οφέλη της ψηφιακής οικονομίας.Στις πλουσιότερες χώρες του πλανήτη η συνδεσιμότητα αυξήθηκε από το 51,3% στο 80,9% μεταξύ 2005 και 2018.

Δραματική αύξηση στη 13ετή αυτή περίοδο έχει σημειωθεί και στις αναπτυσσόμενες χώρες, σε 45,3% σήμερα από μόλις 7,7% το 2005. Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι ο στόχος που είχε θέσει αρχικά ο ΟΗΕ ήταν να βρίσκεται online τουλάχιστον ο μισός πλανήτης έως το τέλος του 2017, πράγμα που σημαίνει ότι ο στόχος επιτεύχθηκε μεν, αλλά με καθυστέρηση ενός έτους.

Διαδίκτυο