Κόσμος|27.03.2020 14:55

Μαρτυρίες γιατρών στην Ισπανία: Διαλέγουμε ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει

Newsroom

Δραματικές ώρες βιώνει η Ισπανία καθώς το τελευταίο 24ωρο σημειώθηκαν επιπλέον 769 θάνατοι από τον κορονοϊό.  Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο συνολικός αριθμός των νεκρών στη χώρα ανέρχεται πλέον σε 4.858, ενώ ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε από 56.188 σε 64.059. 

Την ίδια ώρα οι μαρτυρίες που έρχονται στο φως από την Ισπανία είναι πραγματικά συγκλονιστικές. «Δεν μπορούμε να βοηθήσουμε πλέον, χρειαζόμαστε νοσοκομειακά κρεβάτια στο Αλμπαθέντε. Οι ασθενείς που τα χρειάζονται δεν μπορούν να μιλήσουν, να κουνηθούν. Δεν μπορούν να δημοσιοποιήσουν το πρόβλημα. Αποφασίσαμε να το κάνουμε εγώ και οι συνάδελφοί μου», λέει νοσοκόμα από την Ισπανία στο Euronews. Γιατρός που εργάζεται στην ίδια πόλη λέει πως η κατάσταση είναι απελπιστική. «Είναι σαν πόλεμος. Έχουμε πάρα πολλούς ασθενείς για κάθε γιατρό και νοσοκόμα. Στο τέλος της ημέρας μπορεί να έχεις 40 ή 50 ασθενείς και έρχονται την ώρα που δουλεύεις. Είναι αδύνατο να δουλέψεις το ίδιο με τέτοιο αριθμό ασθενών να καταφτάνουν οπότε βάζεις τον ένα δίπλα στον άλλο. Κάποιος μπορεί να έχει λίγο πυρετό και ο άλλος δίπλα να πεθαίνει. Είναι τραγικό».

Ο ίδιος γιατρός, την ώρα που η Ισπανία ξεπέρασε σε θύματα την Κίνα, λέει πως η χώρα ήταν απροετοίμαστη για την κρίση. Οι γιατροί έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με ένα δίλημμα. «Το πρόβλημα είναι πως αν εκδηλώσεις πνευμονία και δεν υπάρχει αναπνευστήρας θα πεθάνεις. Αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα. Κάποιες φορές διαλέγουμε ασθενείς. Αυτός πρέπει να προηγηθεί κάτι που απέχει από τις αρχές μας. Σε όλη μας την επαγγελματική ζωή για τους γιατρούς δεν μετρά το φύλο ή η καταγωγή. Το μόνο που μετρά είναι ο ασθενής. Όχι όμως σε αυτή τη φάση. Πρέπει να επιλέξουμε. Είναι τραγικό. Και αυτό είναι ψυχολογικό βάρος για τους γιατρούς στις ΜΕΘ».

γιατρόςΙσπανίαΚορονοϊόςκρούσματα