Κόσμος|30.03.2020 19:08

Κορονοϊός: Επικοινωνία Πούτιν - Τραμπ για τις δυνατότητες αντιμετώπισης του ιού

Θανάσης Αυγερινός

Συνομιλία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως έγινε γνωστό από το Κρεμλίνο. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και του μεταξύ τους διαλόγου.

Στο μεταξύ οι νεκροί από τον κορονοϊό έχουν φτάσει τους 10 ενώ τα καταγεγραμμένα κρούσματα είναι 1.836. Από την πλευρά του ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης ζήτησε να υπάρχει πλήρης αντικειμενική ενημέρωση του πληθυσμού καθώς και λήψη όλων των μέτρων, ακόμη και όσων μοιάζουν υπερβολικά. 

Επίσης στήριξε τα απαγορευτικά στην κυκλοφορία μέτρα του δήμου της Μόσχας, που επεκτείνονται στη χώρα. Ακόμη ζήτησε την επιστράτευση φοιτητών και ασκουμένων ιατρών, την ενίσχυση αποθεμάτων σε αναπνευστήρες.

Επιπλέον ο πρόεδρος της Ρωσίας ζήτησε την επιτάχυνση της χρηματοδότησης και αδειοδότησης των τεστ ελέγχου, πρωτοκόλλων φαρμάκων και εμβολίων καθώς και την αναζήτηση όλων των υπόπτων περιστατικών μεταξύ των Ρώσων πολιτών που επέστρεψαν στη χώρα (150 χιλ σε 10 μέρες)

Παράλληλα περιορίζονται οι πτήσεις ακόμη και για τον επαναπατρισμό Ρώσων. Εκκρεμεί η συνεννόηση για πτήση που θα μεταφέρει από Ρωσία Έλληνες και θα επιστρέψει με Ρώσους.

Τέλος από σήμερα όλα τα σύνορα θα είναι κλειστά ενώ οι τοπικές Βουλές περνούν νομοθετήματα, που επιτρέπουν στους κυβερνήτες να κηρύξουν τις περιφέρειες σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Βλαντίμιρ ΠούτινΝτόναλντ ΤραμπΚορονοϊός