Κόσμος|30.03.2020 22:10

Κρεμλίνο: Ο Πούτιν δεν ζήτησε από τον Τραμπ άρση αμερικανικών κυρώσεων

Θανάσης Αυγερινός

Διέψευσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ τον ισχυρισμό του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι δήθεν ο Βλαντίμιρ Πούτιν στην σημερινή τους τηλεφωνική συνομιλία, ή σε προηγούμενη, ζήτησε την άρση των αμερικανικών κυρώσεων έναντι της Ρωσίας.

«Πιθανώς θα μου το ζητήσει. Επί δύο χρόνια μου το ζητάει. Ισχύουν εις βάρος τους αυστηρές κυρώσεις και αυτό δεν τους αρέσει», δήλωσε νωρίτερα ο Ντ.Τραμπ στο Fox News, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου απάντησε κοφτά «όχι, δεν είναι έτσι», αποφεύγοντας ωστόσο να μπει σε λεπτομέρειες. 

Ο Ρώσος πρόεδρος επανειλημμένως έχει δηλώσει ότι δεν ζητά, ούτε προτίθεται να ζητήσει από δυτικούς συνομιλητές του άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ενώ σε άλλη περίπτωση έχει σχολιάσει ότι «δεν είναι τόσο έξυπνοι (σ.σ. οι ηγέτες της Δύσης) να το κάνουν», υπονοώντας ότι οι αντιρωσικές κυρώσεις συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στην αναθεώρηση πολλών πολιτικών στη Ρωσία, μεταξύ αυτών και στην αναγέννηση της αγροτικής και διατροφικής βιομηχανίας της, καθώς και στην αναζήτηση από τη χώρα εναλλακτικών αγορών, είτε στην ταχύτατη ενίσχυση της αυτάρκειάς της σε μια σειρά τομείς. 

Στην τηλεδιάσκεψη κορυφής των G20 την περασμένη εβδομάδα, ο Β.Πούτιν πρότεινε ειδικά για την περίοδο της παγκόσμιας μάχης με τον κορονοϊκό, να ανασταλούν οι εμπορικοί πόλεμοι και το καθεστώς των κυρώσεων «για αμοιβαίες ανταλλαγές φαρμάκων, ιατρικών υλικών, τροφίμων, εξοπλισμού και τεχνολογιών» ειδικά από χώρες, η οικονομία των οποίων δοκιμάζεται περισσότερο απο΄τον ιό, καλώντας σε άρση των εμπορικών και οικονομικών περιορισμών για παρόμοια είδη πρώτης αναγκαιότητας. Ο Ρώσος πρόεδρος πρότεινε επίσης να δημιουργηθεί υπό την αιγίδα του ΔΝΤ ειδικό Ταμείο για οικονομική στήριξη των χωρών, που έχουν ή θα πληγούν μελλοντικά περισσότερο από την πανδημία. 

Ντόναλντ ΤραμπΒλαντίμιρ Πούτιν