Κόσμος|07.04.2020 17:02

Πούτιν για κορονοϊό: «Γίναμε όλοι λοιμωξιολόγοι»

Θανάσης Αυγερινός

Η γνώμη των ειδικών έχει καθοριστική σημασία για την επεξεργασία των απαραίτητων αποφάσεων στη μάχη με τη λοίμωξη από τον κορονοϊό, είπε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, προεδρεύοντας άλλης μιας τηλεδιάσκεψης με επιτελικά στελέχη της κυβέρνησης και επιστήμονες, σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ο Ρώσος ηγέτης προειδοποίησε ότι η κορύφωση της επιδημίας στη Ρωσία δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί και είναι εξαιρετικά σημαντικό «να αποφύγουμε τα λάθη των άλλων, να διδαχθούμε από τα δικά μας και να βγάλουμε συμπεράσματα, βασιζόμενοι στις θέσεις της ιατρικής, επιστημονικής κοινότητας». Έδωσε μάλιστα τον πρώτο λόγο στην τηλε-διάσκεψη στους ιολόγους, παρατηρώντας ειρωνικά ότι «έχουμε όλοι, νομίζω, γίνει ιολόγοι, όλη η χώρα ιολόγοι».

Κατά τον Ρώσο πρόεδρο το βασικό είναι η ασφάλεια και η υγεία των πολιτών της Ρωσίας, καθώς και η διασφάλιση των συνθηκών της κατά το μέγιστο ταχείας αποκατάστασης της οικονομικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας, γι’ αυτό και όλες οι αποφάσεις θα πρέπει να είναι ισοδύναμες με την απειλή και να ανταποκρίνονται στην κατάσταση.

Ζήτησε, μάλιστα, τις προγνώσεις των ειδικών, εάν θα μπορούσαν να υπάρξουν συντομεύσεις της περιόδου, κατά την οποία πολλά εργοστάσια στη χώρα δεν εργάζονται, λόγω της υποχρεωτικής αργίας, που έχει ανακοινωθεί έως τα τέλη του μήνα.

Ο κ. Πούτιν ζήτησε επίσης να ενημερωθεί για τα μέτρα, που λαμβάνονται και για τις προοπτικές κάλυψης των αναγκών υποστήριξης του ιατρικού προσωπικού, που δίνει τη μάχη με τον ιό στην πρώτη γραμμή, όπως και των συγγενών των θυμάτων, καθώς και για την πορεία των ερευνών για τη δημιουργία εμβολίων και μεθόδων θεραπείας των ασθενών.

Οι ρωσικές Αρχές έχουν ανακοινώσει ότι έχουν ξεκινήσει οι συγκριτικές κλινικές δοκιμές σειράς ρωσικών σκευασμάτων, όπως τα «Gidroxichlorohin» και «Meflohin» (με δραστική ουσία τη χλωροκίνη, το αντιικό «Kalidavir», το οποίο χρησιμοποιείται και σήμερα συνδυαστικά κατά του AIDS, ενώ ήδη χρησιμοποιείται σε ασθενείς το «Dalargin» για την αντιμετώπιση του πνευμονικού οιδήματος.

Σύμφωνα με τα σημερινά επίσημα στοιχεία του αρμόδιου συντονιστικού κέντρου της Ρωσίας κατά του κορονοϊού, τα καταγεγραμμένα κρούσματα έχουν ανέλθει στη χώρα σε 7.497, ενώ εξετάσεις έχουν πραγματοποιηθεί σε περισσότερους από 795.000 πολίτες. Έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής εξαιτίας του κορονοϊού 58 Ρώσοι πολίτες.

ΚορονοϊόςΡωσίαΒλαντίμιρ Πούτιντηλεδιάσκεψη