Κόσμος|09.04.2020 23:11

Ελληνίδα περιγράφει τις ημέρες απομόνωσης στην Κωνσταντινούπολη

Μαρία Ζαχαράκη

Δύσκολες οι ημέρες απομόνωσης για τους Έλληνες που έχουν μείνει λόγω της δουλειάς ή της οικογένεια ή κατ’ επιλογή τους στην Κωνσταντινούπολη εν μέσω κορονοϊού.

Η Αγγέλα ζει εδώ και 6 χρόνια στην Κωνσταντινούπολη. Ερωτεύτηκε την Πόλη μετά από ένα ταξίδι της και μετά από κάποια χρόνια πήρε τη μεγάλη απόφαση να αφήσει την Ελλάδα για να περάσει την υπόλοιπη ζωή της στην Πόλη της… καρδιάς της.

Η Αγγέλα ούτε που το φανταζόταν ότι θα ζούσε μέχρι και επιδημία στην Κωνσταντινούπολη. Η οικογένεια στην Ελλάδα και εδώ μόνο φίλοι και γνωστοί έγκλειστοι στα σπίτια τους μέχρι νεωτέρας…

Η μοναξιά των δρόμων – Πλανόδιοι μουσικοί σπάνε τη σιωπή της Πόλης τα βράδια

Όλοι φοβούνται, όλοι ανησυχούν. Η Κωνσταντινούπολη είναι η πόλη που προτιμά ο κορονοϊός, η πόλη με τα περισσότερα κρούσματα και θανάτους. Όλοι πρέπει να μείνουν μέσα, αλλά οι μέρες δύσκολα περνούν μέσα στο σπίτι μιας τέτοιας μεγαλούπολης.

Μόνο από τα παράθυρα μπορείς να χαζέψεις πλέον τη γειτόνισσα και το γείτονα πίσω από τις άσπρες κουρτίνες ή να απολαύσεις κάποιους ελάχιστους πλέον πλανόδιους μουσικούς, που τραγουδούν στα έρημα σοκάκια τα βράδια, σπάζοντας τη σιωπή μιας Πόλης 18 εκατομμυρίων κατοίκων!

Οι δρόμοι, τα πάρκα και οι πλατείες έχουν αδειάσει από ανθρώπους και μόνο η αστυνομία κυκλοφορεί για να… συλλαμβάνει τους απείθαρχους ή αγνοούντες τα μέτρα που κάθε μέρα σχεδόν ανακοινώνει ο πρόεδρος Ερντογάν.

Στο… τσακ γλίτωσε η Αγγέλα να μη «φάει» το πρόστιμο των 140 ευρώ (1000 λίρες), επειδή βγήκε έπειτα από 10 ημέρες εγκλεισμού στο πάρκο κοντά στο σπίτι της στο Μόδι της ασιατικής Κωνσταντινούπολης.

Οι βόλτες στο Βόσπορο και τα πάρκα τα Σαββατοκύριακα αλλά και τις καθημερινές απαγορεύονται στην Κωνσταντινούπολη, παρόλο που –επισήμως- καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας δεν έχει επιβληθεί. Ανεπισήμως –ωστόσο- σχεδόν όλα απαγορεύονται, σχεδόν όλα είναι κλειστά!

«Πω, πω! Τούμπα ήρθε η ζωή μας σε μια στιγμή», λέει η Αγγέλα, αναζητώντας πάλι την προηγούμενη ρουτίνα της ζωής της, με τα ανοιχτά μαγαζιά, τη ζωντάνια, τον κόσμο να τρέχει σαν παλαβός, ακόμη και τις ουρές για παγωτό και βάφλες στο Βόσπορο.

Η έρημη Κωνσταντινούπολη σε αποκαρδιώνει, αλλά όλος ο πλανήτης πρέπει να κάνει υπομονή. Εξάλλου, το ελληνικό στοιχείο –νέο και παλαιό- στην Κωνσταντινούπολη έχει μάθει να επιβιώνει. Γι’ αυτό και η Αγγέλα σκέφτεται αισιόδοξα και πάλι:

«Κρατάτε γερά και θα περάσει κι αυτό!», λέει στο οδοιπορικό της για το ethnos.gr στην έρημη Κωνσταντινούπολη.

ΚορονοϊόςΚωνσταντινούποληΤουρκία