Κόσμος|10.04.2020 19:09

Κορονοϊός: Η Τουρκία θα… μείνει σπίτι για πολύ καιρό

Μαρία Ζαχαράκη

«Διαπιστώνουμε ραγδαία αύξηση. Οι νέοι περιορισμοί μπορεί να αποδειχθούν ωφέλιμοι. Ετοιμαστείτε να μείνετε σπίτι για μεγάλο διάστημα. Τα πράγματα μπορεί να τραβήξουν λίγο παραπάνω, Προσπαθήστε να είστε ευτυχισμένοι στο σπίτι», προειδοποιεί ο Τούρκος καθηγητής Τεβφίκ Οζλού, μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου για τον κορονοϊό του υπουργείου Υγείας της Τουρκίας.

Ο Τούρκος γιατρός υπογραμμίζει ότι «η Τουρκία δεν έφτασε ακόμη στο peak, τα κρούσματα αυξάνονται συνεχώς», ενώ επισήμανε ότι οι επόμενες 2-3 εβδομάδες θα είναι πολύ κρίσιμες για την πορεία της επιδημίας στη χώρα.

«Να μη βγαίνουμε από το σπίτι, στην Κίνα παρατηρήθηκε πτώση στους δύο μήνες, η Τουρκία δεν έχει φτάσει ακόμη σε αυτό το σημείο, είμαστε στην περίοδο της ανόδου. Φαίνεται ότι υπάρχει ραγδαία αύξηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα κρούσματα θα διπλασιαστούν

Αλλά και ο καθηγητής Μεχμέτ Τζεϊχάν, μέλος επίσης του Επιστημονικού Συμβουλίου, προειδοποιεί ότι «αν περιμένουμε ακόμη μια εβδομάδα για τη λήψη μέτρων, θα έρθουμε αντιμέτωποι με διπλά κρούσματα, αφού μέσα σε 6 ημέρες τα κρούσματα διπλασιάστηκαν». Ο καθηγητής Μεσούτ Γιλμάζ αναρωτιέται με πόσοι θα είναι οι ασθενείς, όταν η επιδημία φτάσει στην κορύφωσή της.

«Ενδέχεται το peak να γίνει προς το τέλος Απριλίου», ανέφερε, αν και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «βρεθεί ή όχι το εμβόλιο, θα απαλλαγούμε από τη νόσο».

Από τους υψηλότερους ο ρυθμός μεταδοτικότητας στην Τουρκία

Πάντως, το Αυτοκρατορικό Κολέγιο του Λονδίνου εκτιμά ότι η Τουρκία είναι από τις χώρες που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο κίνδυνο από τον κορονοϊό, λόγω του σχετικά υψηλού ποσοστού μετάδοσης του ιού.

Σύμφωνα με το βρετανικό ίδρυμα επιστημών, ο ρυθμός μετάδοσης του ιού στην Τουρκία είναι 2.81, που σημαίνει ότι ένα άτομο που έχει τον ιό μπορεί να τον μεταδώσει κατά μέσο όρο σε άλλους 2.81 ανθρώπους.

Οι επιδημιολόγοι στο Imperial College του Λονδίνου εκτιμούν επίσης ότι ο πραγματικός συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι πιθανόν να είναι πολύ υψηλότερος από τον αριθμό που ανακοινώνεται σε πολλές χώρες, όπως η Τουρκία.

Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των ανθρώπων που μολύνθηκαν από τον ιό στην Τουρκία την περασμένη εβδομάδα ήταν περίπου 199.000 - 7.85 φορές υψηλότερος από τον επίσημο αριθμό.

Τον υψηλότερο ρυθμό μετάδοσης του κορονοϊού τον καταγράφεται η Αλγερία με 6.88 και τον χαμηλότερο το Λουξεμβούργο με 0.53.

Κορονοϊόςμέτρα κορονοϊόςΤουρκία