Κόσμος|12.12.2018 16:58

Σε συγκρότηση τακτικού προχωρά το Κόσοβο-Οργισμένη αντίδραση από Σερβία

Newsroom

To Κόσοβο προχωρά στη συγκρότηση τακτικού στρατού με αποτέλεσμα να ανεβαίνει το θερμόμετρο στις σχέσεις με την Σερβία. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως την Παρασκευή στην Πρίστινα, είναι προγραμματισμένο να ψηφίσει νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει την αναβάθμιση της υφιστάμενης ανεπίσημης δύναμης ασφαλείας σε τακτικό στράτευμα με ελαφρύ οπλισμό.

Οι νέες ένοπλες δυνάμεις πλέον θα είναι 5.000 συν 3.000 εφέδρους ενώ οετήσιος αμυντικός προϋπολογισμός υπολογίζεται στα 98 εκατομμύρια ευρώ. Η κίνηση αυτή έχει προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση της Σερβίας, η οποία απειλεί ακόμα και με στρατιωτικά αντίποινα.

Από το Βελιγράδι τονίζεται ότι ο στόχος της καινούργιας δύναμης θα είναι η εκδίωξη της σερβικής μειονότητας από το βόρειο τμήμα του Κοσόβου. Η συγκεκριμένη καταγγελία απορρίπτεται στην Πρίστινα.

Ο σερβικός στρατός είναι σαφώς ισχυρότερος από την δύναμη των Κοσοβάρων, όμως οι προειδοποιήσεις του Βελιγραδίου φαντάζουν κενό γράμμα δεδομένου ότι τυχόν εισβολή θα οδηγούσε σε σύρραξη με τις NATOϊκές δυνάμεις που υπηρετούν εκεί και θα έθετε τέλος στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας.

Την αντίθεσή του εκφράζει το ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ, πάντως, δεν στηρίζει την κίνηση του Κοσόβου, ενώ κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τις ΗΠΑ οι οποίες δεν έχουν χαιρετίσει ανοιχτά την εν λόγω κίνηση.

Ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ έχει διαμηνύσει πως η συγκυρία είναι κακή κι ότι η απόφαση της Πρίστινα αντιβαίνει στις συμβουλές πολλών κρατών-μελών, επηρεάζοντας αρνητικά τις φιλοδοξίες των Κοσοβάρων για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς.

Η Ουάσιγκτον από την πλευρά της είναι υπέρ της συγκρότησης κοσοβάρικου στρατού αλλά με προϋπόθεση την σύμφωνη γνώμη των μειονοτήτων, κάτι που φαντάζει αδύνατο καθώς οι βουλευτές της σερβικής κοινότητας αντιτίθενται στο όλο σχέδιο.

ΣερβίαΚόσοβο