Κόσμος|12.04.2020 20:05

Τουρκία: 97 νέοι θάνατοι – 4.789 κρούσματα μέσα σε ένα 24ωρο

Μαρία Ζαχαράκη

Στους 1.198 ανέρχονται οι νεκροί λόγω του κορονοϊού σήμερα στην Τουρκία και στις 56.956 τα κρούσματα. Μέσα σε ένα 24ωρο καταγράφηκαν 97 νέοι θάνατοι και 4.789 κρούσματα, σύμφωνα με τα στοιχεία του τουρκικού υπουργείου Υγείας.

«Η καθοδική τάση των ασθενών στις ΜΕΘ και των διασωληνωμένων συνεχίζεται. Είμαστε ισχυροί στον τομέα της θεραπείας. Αλλά αυτός ο αγώνας κερδίζεται με το να μένουμε σπίτι, όχι στα νοσοκομεία!», ήταν το μήνυμα σήμερα του Τούρκου υπουργού Υγείας, Φαχρετίν Κοτζά.

T

Ενόχληση Ερντογάν από το χειρισμό του lockdown

Ιδιαίτερα ενοχλημένος φέρεται ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όσο και το υπουργείο Υγείας, από τον τρόπο διαχείρισης της επιβολής απαγόρευσης κυκλοφορίας λόγω κορονοϊού σε 31 νομούς της Τουρκίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος επέκρινε τον υπουργό των Εσωτερικών του για τον κακό συντονισμό και το χάος που επικράτησε μετά την ανακοίνωση το βράδυ της Παρασκευής ότι τίθεται σε ισχύ για 48 ώρες απαγόρευση κυκλοφορίας στις επαρχίες με τα περισσότερα κρούσματα κορονοϊού.

Ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Χουριέτ» ανέλαβε την ευθύνη λέγοντας ότι «αποδέχομαι την κριτική» και επισημαίνοντας ότι η απόφαση για τον χρόνο της ανακοίνωσης λήφθηκε από το υπουργείο του. Ο Τούρκος ΥΠΕΣ παραδέχτηκε ότι ανακοίνωσε το μέτρο στις 21.44 το βράδυ της Παρασκευής, την ώρα που έκλειναν τα σουπερμάρκετ, αλλά δεν είχε προβλέψει θα δημιουργούνταν συνωστισμός σε φούρνους και μίνι μάρκετ.

«Είναι αλήθεια. Αυτό δεν το είχα προβλέψει», ομολόγησε ο Σουλεϊμάν Σοϊλού, προσθέτοντας ότι δέχτηκε και κριτικές και προσβολές.

Στο μεταξύ, έτοιμος να υποβάλει την παραίτησή του το βράδυ της Παρασκευής φέρεται να ήταν τόσο ο υπουργός Υγείας όσο και σύσσωμο το Επιστημονικό Συμβούλιο για τον κορωνοϊό λόγω της ανακοίνωσης του ΥΠΕΣ για lockdown.

O Φαχρετίν Κοτζά, σύμφωνα με πληροφορίες των τουρκικών ΜΜΕ, αισθάνθηκε να τον «αδειάζει» ο συνάδελφός του υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος προέβη σε αυτή την απόφαση χωρίς να έχει συνεννοηθεί με το υπουργείο Υγείας.

Η καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας αποτελεί βέβαια μία από τις προτάσεις που έχει κάνει προς τον Ταγίπ Ερντογάν το Επιστημονικό Συμβούλιο για τον κορονοϊό του υπουργείου Υγείας, ωστόσο επειδή ο Σουλεϊμάν Σοϊλού δεν συντονίστηκε με τον Φαχρετίν Κοτζά, αυτό ενόχλησε τον Τούρκο υπουργό Υγείας.

Η καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας λήγει απόψε στις 12.00 τα μεσάνυχτα και, σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΣ, το μέτρο παραβίασαν 18.770 άτομα σε όλους και τους 31 νομούς.

Borel: Το νέο αντισηπτικό με βόριο που θα πλασάρει η Τουρκία ενάντια στον κορονοϊό

Την επόμενη εβδομάδα θα βρεθεί στα ράφια της Τουρκίας ένα νέο –εγχώριο- αντισηπτικό για τα χέρια στη μάχη κατά του κορονοϊού.

Από τη στιγμή που η Τουρκία δεν διαθέτει στην αγορά οινόπνευμα για λόγους… θρησκείας, ο υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα κυκλοφορήσει ένα καινούριο ντόπιο αντισηπτικό χεριών, το BOREL, με βόριο.

«Στη μάχη κατά του Covid-19 όλες οι βιομηχανίες μας εργάζονται για να βρισκόμαστε στο πλευρό του έθνους μας. Θα το ξεπεράσουμε κι αυτό όλοι μαζί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το αντισηπτικό χεριών που αναπτύχθηκε περιέχει αιθανόλη, γλυκερίνη, βόριο, αλόε βέρα, λεβάντα, έλαιο τεϊόδεντρου και νερό.

Η Τουρκία στέλνει ιατρικό υλικό στη Λιβύη

Ιατρικό υλικό για την αντιμετώπιση του κορονοϊού έστειλε η Τουρκία ως ένδειξη αλληλεγγύης στην κυβέρνηση Σάραζ και το λαό της Λιβύης.

Το υλικό, αφού εστάλη στη χώρα της βόρειας Αφρικής με πλοία, παραδόθηκε από τον πρέσβη της Τουρκίας στην Τρίπολη στον υφυπουργό Υγείας της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης.

Ο Τούρκος πρέσβης τόνισε ότι πρέπει να υποστηρίζει ο ένας τον άλλον στην καταπολέμηση της επιδημίας και μετέφερε τα χαιρετίσματα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του τουρκικού λαού στην κυβέρνηση της Λιβύης.

ΚορονοϊόςΤουρκία